
Vegetarisk lasagne - topp 3!
Linslasagne med zucchini och rosmarin

Ingredienser
4 personer
250 g champinjoner
1 citron
1 förp färsk oregano
300 g färska lasagneplattor
50 g fetaost
5 dl gräddmjölk
2 förp gröna linser
1 gul lök
1/2 gurka
1 burk pizzasås
1 romansallad
1 zucchini
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk olivolja
2 msk smör
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad rosmarin
2 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
svartpeppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skiva 250 g champinjoner. Grovriv 1 zucchini. Finhacka 1 gul lök. Grovhacka 1 förp färsk oregano.
- Fräs allt med 2 vitlöksklyftor (pressade) i 2 msk olivolja i en stekpanna med höga kanter 4–5 min. Tillsätt 2 förp gröna linser (sköljda och avrunna). Krydda med 1 tsk salt och nymalen svartpeppar.
- Tillsätt 2 msk tomatpuré, 2 tsk torkad rosmarin, 1 burk pizzasås och rivet skal från 1 citron. Låt puttra 15 min.
- Bechamelsås: fräs 2 msk vetemjöl i 2 msk smör. Vispa ner 5 dl gräddmjölk, lite i taget, under omrörning. Smula ner 1 tärning grönsaksbuljong. Låt sjuda under omrörning 1–2 min eller tills såsen tjocknat.
- Bred ut lite tomatsås i botten på en smord ugnsform. Varva färska lasagneplattor, tomatsås och bechamelsås. Avsluta med ett lager bechamelsås och smula över 50 g fetaost. Tillaga mitt i ugnen 20–25 min eller tills lasagnen är klar.
- Skär 1/2 gurka i tärningar och lägg i en skål. Tillsätt grovt delade blad från 1 romansallad, lite olivolja, saft från den använda citronen och lite salt.
- Servera nylagad lasagne med grönsallad.
Öppen lasagne med parmesan, spenat och krämig rotselleri

2 personer
Ingredienser
1/2 ask babyspenat
1/2 ask cocktailtomater
1/2 burk kapris
150 g lasagneplattor
50 g parmigiano reggiano
1/2 rotselleri
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 dl mjölk
1 msk olivolja
1/2 salt
svartpeppar
- Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten till pastan.
- Skala och tärna 1/2 rotselleri (2x2 cm). Skiva 1 schalottenlök tunt.
- Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek rotsellerin 3-4 min. Tillsätt löken och 2 vitlöksklyftor (pressade). Fräs 1–2 min. Tillsätt 3 dl mjölk, lite nymalen svartpeppar och 1/2 tsk salt. Sjud 8–10 min. Blanda i 20 g parmigiano reggiano.
- Kvarta 1/2 ask cocktailtomater och grovhacka 1/2 ask babyspenat. Hetta upp 1 msk olivolja i en liten kastrull och häll i 1/2 burk kapris (avrunnen). Fräs 2–3 min. Tillsätt tomaterna och spenaten. Smaka av med salt.
- Plocka isär 150 g lasagneplattor och koka dem i pastavattnet 3 min. Häll ut i durkslag och droppa lite olivolja över så att de inte klibbar.
- Lägg ut lasagneplattor på vardera tallrik. Fördela rotsellerisåsen på ena halvan av lasagneplattorna och vik över de andra halvorna. Toppa med kapris- och tomatröran. Strö över 30 g parmigiano reggiano och servera.
Svamplasagne med portabello, gremolata och citrondressad spenat

2 personer
Ingredienser
1 ask babyspenat
250 champinjoner
1 citron
1 msk fryst persilja
60 g grana padano
140 g lasagneplattor
1 morot
1 portabello
1/2 rödlök
1/2 dl rysk yoghurt
1 1/2 vitlöksklyfta
3/4 tsk honung
2 dl mjölk
1 tsk torkad salvia
1 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 tsk olivolja
3/4 salt
svartpeppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär 250 g champinjoner och 1/2 rödlök i grova bitar. Fräs allt i olivolja i en rymlig stekgryta. Pressa ner 1 vitlöksklyfta och krydda med 1 tsk torkad salvia och 3/4 tsk salt.
- Pudra ner 1 msk vetemjöl. Rör ner 2 dl mjölk och 1 dl vatten, lite i taget. Låt sjuda 3–5 min. Grovriv 60 g Grana Padano. Blanda ner hälften av osten och 1/2 dl rysk yoghurt i grytan.
- Varva 140 g lasagneplattor, svampstuvning och 1/4 ask babyspenat i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager svampstuvning och strö över resten av den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen 15–18 min.
- Gremolata: finhacka 1/2 vitlöksklyfta. Lägg i en skål och blanda med finrivet skal från 1 citron, 1 msk fryst persilja och 1/2 krm salt.
- Skala och hyvla remsor av 1 morot med en potatisskalare. Lägg i en skål och blanda med 3/4 ask babyspenat, 1 msk pressad saft från den använda citronen, 1 tsk olivolja, 3/4 tsk honung och 3/4 krm salt.
- Skär 1 portabello i klyftor. Stek snabbt i en het stekpanna med olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
- Strö stekt portabello och gremolataströssel över lasagnen. Servera med spenatsallad.
Tips: Lasagne för två kan vara trixigt! Välj gärna en mindre variant av ugnsform för att få bra höjd på lasagnen.