Vietnamesiska summer rolls

Vietnamesiska summer rolls

Sugen på ett fräscht och knaprigt tilltugg? Här bjuder vi på ett recept på smarriga vietnamesiska summer rolls som funkar fint både till vardags och helg. I det här receptet kan du välja att antingen använda räkor eller tofu. Toppengott att doppa i en god jordnötsdipp.


Summer rolls (4 port)

risnudlar 180 g
rispapper 12 st
räkor eller tofu skuren i stavar 100 g
morot 1 st
rättika 1/2 st
gurka 1/2 st
rödkål 100 g
mynta 1 knippe
gemsalladshuvud 1 st

Gör så här

Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Plocka blad från myntan och salladen. Skär de övriga grönsakerna i ca 10 cm långa strimlor. Förbered en tallrik med ljummet vatten. Doppa rispapper i vattnet några sekunder tills det börjar mjukna. Lägg pappret på en tallrik eller en skärbräda och börja med att lägga ett salladsblad i botten. Fortsätt med risnudlarna och därefter resten av grönsakerna samt räkor eller tofu. Salladsbladen håller nudlarna på plats och underlättar rullandet.

Jordnötsdipp

jordnötssmör 1/2 dl
japansk soja 2 msk
risvinäger 2 msk
sriracha 1 msk

Blanda alla ingredienser, späd med lite vatten om dippen blir för tjock.

Nuoc cham

6 msk vatten ⁠
1,5 msk socker ⁠
4 msk limejuice ⁠
1 msk fisksås ⁠
1-2 röd chili, finhackad ⁠
1 vitlöksklyfta, finhackad ⁠⁠

Gör så här:
⁠Blanda alla ingredienser och låt stå några timmar så att sockret smälter och smakerna utvecklas.⁠