Mexikanska såser och salsor

Imponera på vänner och familj med en egengjorda salsor. Det finns en hel uppsjö av salsor och mexikanska såser som alla har sina alldeles unika egenskaper. Här ger vi dig några enkla tips på ett par av dessa som funkar toppen till såväl fredagstacon som till grillat nu när våren knackar på dörren. Smaklig måltid!

Ananassalsa

En fruktig och söt salsa som passar som handen i handsken till fläsk, kyckling och fisk. För mer smak kan du grilla ananasen med chili innan du delar upp den i kuber. Eller varför inte göra en dessertsalsa med ananas, färsk vanilj och chili? Om du vill kan du även byta ut mynta mot koriander.


Ingredienser ananassala

  • 1 st ananas
  • ½ förp mynta
  • 1 st lime
  • ½ tsk chili flakes
  • 1 krm flingsalt
  • Gör så här

  • Skala ananasen. Halvera och skär bort den innersta träiga biten
  • Tärna fruktköttet och grovhacka myntan
  • Tvätta limen ordent ligt i ljummet vatten och finriv skalet
  • Lägg allt i en skål. Tillsätt chili flakes och flingsalt och blanda

  • Pico de gallo salsa

    Här har vi en riktigt klassisk tomatsalsa. Består traditionellt av tomat, lök och chili men man kan göra sin alldeles egna variant med exempelvis avokado eller gurka. Funkar toppen till de flesta mexikanska rätter men kanske främst till rött kött eller kyckling.

    Ingredienser pico de gallo salsa

  • 2 st tomater
  • 1 st rödlök
  • 1 förp koriander
  • ½ st lime
  • 2 krm chili flakes
  • 2 krm salt
  • Gör så här

  • Tärna tomat fint och finhacka rödlök.
  • Grovhacka koriander.
  • Lägg allt i en skål och blanda med pressad limesaft, smaka av med chili flakes och salt.

  • Salsa verde

    En fräsch och mångsidig örtsås full av smak som passar till det mesta; kött, kyckling, fisk eller vegetariskt. Gillar du inte koriander kan du med fördel byta ut den mot persilja.

    Ingredienser salsa verde

  • 1 st lime
  • ½ - 1 st jalapeño
  • 2 st gula tomater
  • ½ förp koriander
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk salt
  • Gör så här

  • Tvätta limen ordentligt i ljummet vatten och finriv skalet.
  • Kärna ur och skiva jalapeño.
  • Grovhacka gul tomat, koriander och vitlök.
  • Lägg allt i en mixerbunke och tillsätt pressad limesaft, socker och salt.
  • Mixa slätt.

  • Molesås

    I den mexikanska delstaten Oaxaca är det väldigt vanligt med en sås vid namn mole. Den görs i olika tappningar men är i grunden baserad på kakao och passar bra till bland annat kyckling.

    Ingredienser molesås

  • ½ tsk chili flakes
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk sesamfrön
  • 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
  • 3 tsk kakaopulver
  • 100g mörk choklad (70%) i bitar
  • Smaka av med flingsalt, nymald svartpeppar och rödvinsvinäger
  • Gör så här

  • Grovhacka lök och skär vitlöken i tunna skivor
  • Hetta upp olivolja i en kastrull och stek lök, vitlök, chili flakes, sesamfrön, spiskummin och malen kanel tills det är mjukt.
  • Tillsätt krossade tomater och eventuellt lite vatten. Koka upp och låt sjuda.
  • Tillsätt kakao och chokladbitar. Låt puttra i fem minuter.
  • Mixa slätt direkt i kastrullen.
  • Krydda med rödvinsvinäger, salt och peppar.

  • Gurksalsa

    En härligt god gurksalsa som passar toppen till exempelvis fredagstacon.

    Ingredienser gurksalsa

  • 1/2 gurka
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm salt
  • Gör så här

  • Tärna gurka fint och lägg i en skål.
  • Blanda med socker, vitvinsvinäger, sambal oelek (valfritt), olivolja och salt.