En fruktig och söt salsa som passar som handen i handsken till fläsk, kyckling och fisk. För mer smak kan du grilla ananasen med chili innan du delar upp den i kuber. Eller varför inte göra en dessertsalsa med ananas, färsk vanilj och chili? Om du vill kan du även byta ut mynta mot koriander.
Här har vi en riktigt klassisk tomatsalsa. Består traditionellt av tomat, lök och chili men man kan göra sin alldeles egna variant med exempelvis avokado eller gurka. Funkar toppen till de flesta mexikanska rätter men kanske främst till rött kött eller kyckling.
En fräsch och mångsidig örtsås full av smak som passar till det mesta; kött, kyckling, fisk eller vegetariskt. Gillar du inte koriander kan du med fördel byta ut den mot persilja.
I den mexikanska delstaten Oaxaca är det väldigt vanligt med en sås vid namn mole. Den görs i olika tappningar men är i grunden baserad på kakao och passar bra till bland annat kyckling.
En härligt god gurksalsa som passar toppen till exempelvis fredagstacon.