Fullkorn är ungefär som det låter, när sädeskornets alla delar; grodd, kärna och kli finns med. Så både korn som är hela, exempelvis matvete, och sädeskorn som malts till mjöl utan att siktas, räknas som fullkorn. Fördelen med att äta kornets alla delar är att innehållet av fibrer, vitaminer och mineraler är högre jämfört med siktat mjöl där man rensat bort både kli och grodd. Äter man kornen hela tar kroppen dessutom upp kolhydraterna långsammare än om de är finfördelade. Det ger långsammare höjning av blodsockret och gör att blodsockret håller sig jämnare mellan måltiderna. Hela korn av havre, vete, korn eller råg passar i många olika sammanhang, de ger ett härligt tuggmotstånd och bidrar till varierad textur i maten.
Det finns snabbvarianter, t ex matvete som är ångpreparerat med koktid på 10 min. Toppen när det är ont om tid. Opreparerade korn blötläggs och kokas 30-60 minuter. De tar längre tid att koka men är överlägsna på att behålla form och tuggmotstånd. De går även utmärkt att koka i större mängd, platta ut i plastpåsar och frysa in. Perfekt att kunna ta fram lite åt gången och använda till exempelvis gröt och sallader.
Ersätt lite av havregrynen med en näve färdigkokta hela korn och minska samtidigt mängden vatten litegrann. Kornen ger gröten härligt tuggmotstånd.
Ersätt lite av det siktade mjölet med kokta hela korn så ökar du enkelt näringsinnehållet i brödet.
Använd hela korn som bas i sallader. Smaksätt med god ört-och vitlöksolja och servera med färska grönsaker och kokt ägg eller ost.
Svenska spannmål har avsevärt lägre klimat-påverkan än ris, som transporteras långt och risodlingarna bildar metangas som är en växt-husgas. Byt gärna ut riset mot exempelvis matvete eller matkorn då och då.