Frökex

Frökex

Frökex är ett smarrigt och nyttigt mellanmål att ha med sig på jobb eller i skolan. Ett stycke frökex är fullproppat med goda fröer såsom chiafrön och linfrön. Passar utmärkt att äta som de är eller att bryta och strö över en sallad.

Frökex recept

Ingredienser

  • 1 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 1/2 dl solroskärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl sesamfrö
  • 1/2 dl chiafrön
  • 3/4 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 3 dl kokande vatten
  • Flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 140°C varmluft.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner olja och kokhett vatten. Låt svälla ca 15 minuter.
  3. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Häll ut hälften av smeten på det ena bakplåtspappret och hälften på det andra.
  4. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå frökexsmeten och stryk ut till ett jämnt lager, ca 3 mm tjockt.
  5. Dra försiktigt av det övre bakplåtspappret och gör samma sak på nästa plåt.
  6. Strö över en liten nypa flingsalt. Tänk på att smeten innehåller salt, så strössla varsamt.
  7. Grädda båda plåtarna i ugnen ca 1 timme. Titta till dem mot slutet.

Sådär! Nu är frökexen redo att förtäras och bjudas på, hoppas det smakar!