
Frökex
Frökex är ett smarrigt och nyttigt mellanmål att ha med sig på jobb eller i skolan. Ett stycke frökex är fullproppat med goda fröer såsom chiafrön och linfrön. Passar utmärkt att äta som de är eller att bryta och strö över en sallad.
Frökex recept
Ingredienser
- 1 1/2 dl pumpakärnor
- 1 1/2 dl solroskärnor
- 1 dl hela linfrön
- 1 dl sesamfrö
- 1/2 dl chiafrön
- 3/4 tsk salt
- 1 dl rapsolja
- 3 dl kokande vatten
- Flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 140°C varmluft.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner olja och kokhett vatten. Låt svälla ca 15 minuter.
- Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Häll ut hälften av smeten på det ena bakplåtspappret och hälften på det andra.
- Lägg ett bakplåtspapper ovanpå frökexsmeten och stryk ut till ett jämnt lager, ca 3 mm tjockt.
- Dra försiktigt av det övre bakplåtspappret och gör samma sak på nästa plåt.
- Strö över en liten nypa flingsalt. Tänk på att smeten innehåller salt, så strössla varsamt.
- Grädda båda plåtarna i ugnen ca 1 timme. Titta till dem mot slutet.
Sådär! Nu är frökexen redo att förtäras och bjudas på, hoppas det smakar!