Frökex

Frökex är ett smarrigt och nyttigt mellanmål att ha med sig på jobb eller i skolan. Ett stycke frökex är fullproppat med goda fröer såsom chiafrön och linfrön. Passar utmärkt att äta som de är eller att bryta och strö över en sallad.

Frökex recept

Ingredienser

  • 1 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 1/2 dl solroskärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl sesamfrö
  • 1/2 dl chiafrön
  • 3/4 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 3 dl kokande vatten
  • Flingsalt
  • Gör så här:

  • Sätt ugnen på 140°C varmluft.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner olja och kokhett vatten. Låt svälla ca 15 minuter.
  • Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Häll ut hälften av smeten på det ena bakplåtspappret och hälften på det andra.
  • Lägg ett bakplåtspapper ovanpå frökexsmeten och stryk ut till ett jämnt lager, ca 3 mm tjockt.
  • Dra försiktigt av det övre bakplåtspappret och gör samma sak på nästa plåt.
  • Strö över en liten nypa flingsalt. Tänk på att smeten innehåller salt, så strössla varsamt.
  • Grädda båda plåtarna i ugnen ca 1 timme. Titta till dem mot slutet.
  • Sådär! Nu är frökexen redo att förtäras och bjudas på, hoppas det smakar!