Kocksamarbete med Frida Ronge

Kocksamarbete med Frida Ronge

Frida Ronge – deltagare i höstens säsong av TV4:s Kockarnas kamp och kulinarisk ledare på den prisbelönta restaurangen Tak – har satt sin prägel på fem av våra valbara rätter under november månad. Vi satte oss ner med henne och pratade om ett axplock av rätterna du just nu kan välja till din matkasse.

Frida Ronge har skapat en helt egen japansk-nordisk matlagningsstil som tog sin början redan 2004. På den tiden var den franska och spanska gastronomin i ropet, vilket inte gick hem helt och hållet hos Ronge. Istället skulle hon intressera sig för vad det japanska köket hade att erbjuda, som vid den här tiden inte blivit lika exploaterad som idag.

– Under min praktik möttes jag för första gången av sushi och den japanska gastronomin och jag kände väldigt snabbt att den här typen av smaker och fräschör var något som tilltalade mig väldigt mycket, säger hon.

Där såddes ett frö och Frida kände att den japanska matlagningen kunde bli en utveckling av den svenska gastronomin. Fisk utgör en stor del av båda köken och det var bland annat i den råvaran den nya matlagningsstilen tog avstamp i.

– Vi har en väldigt bra kvalitet på fisk och skaldjur här i Sverige, så jag började helt enkelt mixtra med våra råvaror och japanska smaker och ingredienser. Det blev en perfect match – jag hittade mitt kall och sedan dess har det följt med mig hela tiden.


Sushi-tacos


Här har vi en av Frida Ronges signaturrätter som kan liknas vid Japans motsvarighet till mexikanska tacon. Istället för tortilla och
guacamole gör du strutar av noriblad med ris och topping i form av bland annat räkor, avokado, mynta och gari. En rolig rätt att
både laga och äta och ett ypperligt tillfälle att inkludera barnen i matlagningen. Ett tips när man lagar den här rätten är att lägga
noribladet i handen, lägga på ris och annan fyllning för att sedan rulla ihop den till en strut.





Okonomiyaki – japansk kålpannkaka


Okonomiyaki är den japanska motsvarighet till ugnspannkakan – skillnaden är att du steker den med strimlad kål och toppar med exempelvis svamp. Det är en smakrik och matig pannkaka som är enkel och väldigt god. I Ronges variant toppas den bland annat med okonomiyakisås, ostronskivling och strimlade noriark. Ett tips när man lagar den här rätten är att använda mandolin för att skära tunna strimlor av vitkålen. Om du inte har mandolin kan du plocka isär kålbladen, rulla ihop dem och skära tunt med kniv.



JAG VILL BESTÄLLA FRIDA RONGES RÄTTER