Vegetarisk mat i långpanna

Vegetarisk mat i långpanna – enkel och snabb middag

Att laga vegetarisk mat i långpanna är både enkelt och bekvämt. Det är ett perfekt sätt att få in mycket grönsaker och näring på en och samma gång, samtidigt som det är en lättlagad måltid som räcker till många. Här nedan följer några tips på vegetariska rätter som kan lagas i långpanna.

Tips och tricks vid tillagning av vegetarisk plåtmat

När du lagar vegetarisk mat i långpanna finns det några tips som kan hjälpa dig att få till en god och saftig rätt. Här är några saker att tänka på:

  1. Variera grönsakerna: Genom att använda olika sorters grönsaker får du både smakvariation och näringsmässig bredd i din rätt. Tänk på att välja grönsaker som har liknande tillagningstid.
  2. Tänk på storleken: För att grönsakerna och eventuell tofu eller halloumi ska bli tillagade jämnt är det viktigt att skära dem i lika stora bitar.
  3. Krydda ordentligt: Vegetariska rätter kan ibland behöva lite extra kryddning för att bli lika smakrika som en kötträtt. Var inte rädd för att använda örter, kryddor och vitlök för att lyfta smakerna.
  4. Tillsätt vätska: Om du vill ha en saftigare rätt kan du tillsätta en klick smör eller olivolja samt lite vätska, som exempelvis grädde, buljong eller vatten.
  5. Låt det ta tid: Långpannerätter tar oftast lite längre tid att tillaga än andra rätter, men det gör att smakerna hinner utvecklas. Grönsakerna blir också riktigt mjuka och goda. Var därför inte rädd för att låta rätten stå i ugnen lite längre än vad du tror.
Utforska vår meny

Rätter att laga i långpanna

Nedan har vi samlat några recept på vegetarisk plåtmat som passar perfekt att göra i en och samma plåt.

Grönsaker i ugn

En klassisk rätt som passar utmärkt i långpanna. Skär upp dina favoritgrönsaker i bitar, till exempel zucchini, aubergine, paprika, lök och potatis. Blanda med olja och valfria kryddor och gratinera i ugnen tills grönsakerna är mjuka och gyllenbruna.

Fetaostpaj

En härlig paj som kan fyllas med en mängd olika grönsaker som paprika, tomat, lök, svamp och spenat. Toppa med smulad fetaost och äggstanning och grädda i ugnen tills den är gyllenbrun.

Grönsaksfajitas

Skär upp grönsaker som paprika, lök och zucchini i tunna strimlor och stek tillsammans med fajitaskryddor på en plåt i ugnen. Servera med mjuka tortillabröd och fyll på med guacamole och salsa.

Rotfruktsgratäng

En varm och matig gratäng med rotfrukter som morötter, palsternacka och kålrot. Krydda med valfria kryddor och toppa med riven ost innan den gratineras i ugnen.

Pestobakade grönsaker

Skär upp grönsaker som till exempel broccoli, blomkål, paprika och tomater i bitar och blanda med pesto. Lägg ut grönsakerna på en plåt och grädda i ugnen tills de är mjuka och fått fin färg.

Att laga vegetarisk mat i långpanna är ett enkelt sätt att få in mer grönsaker i sin kost.  Samtidigt är det en lättlagad måltid som passar för både vardag och fest.