ss

3 proffstips av Phillipe Cohen

Matlagning kräver både kreativitet och kunskap – framför allt om man vill ha riktigt kul i köket. Linas Matkasse har träffat krögaren och matprofilen Phillipe Cohen. Med tre enkla tips delar han med sig av knepen som underlättar i köket och får smakerna att lyfta.

Phillipe Cohen är Stockholmskrögaren som driver sin egen kanal på Youtube. Han fokuserar på att laga smakrik mat på ett inspirerande sätt, utan att krångla till det. Hans populära videor inspirerar både till att testa nya recept och prova nya tekniker i köket. Här delar han med sig av tre enkla tips som både vässar dina matlagningsskills och gör favoritpastan till en tiopoängare.

Phillipe Cohen i köksmiljö

1. Ta hand om dina knivar 

För att få ut det bästa av matlagningen är det viktigt att ha rätt utrustning. En bra start är att investera i riktigt bra knivar. Ofta kommer du långt med en bra kockkniv – det är ett allroundverktyg som du kan använda till nästan allt.

— Bra knivar gör stor skillnad när du lagar mat och en kniv av god kvalitet kan hålla i åratal. Ta hand om dina knivar och se till att hantera dem rätt. Diska dem för hand och slipa dem ofta, säger Phillipe Cohen.

Han avråder från att förvara knivarna i en låda tillsammans med andra köksredskap, framför allt eftersom knivarna utsätts för onödigt slitage och snabbt blir slöa.

— Jobbar du med en slö kniv kan det bli svårt att finhacka till exempel en lök eller tomat. Med en vass kniv blir det enkelt att både hacka och skära. Se till att förvara knivarna rätt och ta hjälp av ett proffs om du inte kan slipa dem själv.

Händer som hackar lök med en vass kockkniv
Med en bra kockkniv kan du hacka, skära, tärna och snitta. Håll kniven vass för ett bättre resultat.

En djup tallrik med en gul kycklingcurry toppad med broccoli
En av Cohens mest populära rätter på Youtube är en krämig currygryta. I Linas Matkasse serveras kycklingen med ris och broccoli och toppas med koriander och heta chiliflakes.

2. Skaka loss med vitlöken 

I Phillipe Cohens skafferi finns alltid olivolja, sardeller, pasta, burktomater, oliver, kapris och vitlök. Vitlöken är en riktig favorit och en viktig smaksättare i Cohens rätter. Den kan pressas, hackas, ugnsbakas eller användas som krydda i svala såser som till exempel tzatziki. Oavsett hur du använder vitlöken ska den skalas, något som kan vara knepigt om skalet biter sig fast.

— Ett bra knep är att lägga vitlöksklyftorna i en liten behållare med lock. Det kan vara en vanlig plastburk. Sedan skakar du burken kraftigt en halv minut eller så. Vips, så släpper skalet av sig självt! Om du sedan sköljer kniven i vatten innan du börjar hacka slipper vitlökshacket fastna på knivbladet – det är ett smidigt sätt att underlätta hanteringen av vitlöken som annars gärna klibbar sig fast.

Händer som skalar en vitlöksklyfta
Skaka vitlöksklyftorna i en burk så lossnar skalet lekande lätt.
Närbild på knivblad, lökhack och granatäpplekärnor
Skölj knivbladet i vatten innan du hackar; vattnet förhindrar att råvaran klibbar sig fast.

3. Låt smakerna gå ihop redan i pannan 

Sedan 2021 driver Phillipe Cohen två populära krogar i Stockholm: Ted och Posto Pasta. Ted representerar ett modernt fusionkök medan Posta Pasta är en trygg italienare med i huvudsak pastarätter på menyn.

Hans egen favorit från det italienska köket är klassikern Pasta Pomodoro – en enkel pasta med tomatsås som kan varieras på tusen olika sätt. Phillipe Cohen lagar sin egen variant på sin populära kanal på Youtube. Videon har över 900 000 visningar och 800 kommentarer talar sitt tydliga språk – det här är en Pasta Pomodoro utöver det vanliga.

— En del av hemligheten är att jag låter smakerna gå ihop ordentligt innan jag serverar maten. I Sverige är vi annars experter på att servera pastan med såsen på toppen. Om du verkligen vill lyfta din matlagning ska du låta såsen och pastan gå ihop redan i pannan. Använd lite av pastavattnet för att reda såsen tillsammans med en klick smör och parmesan. Till sist vänder du ner pastan och låter allt koka ihop några minuter innan du lägger upp på tallriken. Det här är ett knep som kommer lyfta din pastarätt till helt nya höjder, säger Phillipe Cohen.

En djup tallrik med frikadeller i tomatsås och spaghetti
Bland Cohens recept hittar vi en riktig familjefavorit: saftiga frikadeller fyllda med parmesanost och ricotta. Frikadellerna får bräsera i en smakrik tomatsås och serveras med nykokt spaghetti.
Fem tallrikar fyllda med färgstarka rätter
Heta och mustiga smaker i fem rätter signerade Phillipe Cohen.