Ostbricka med olika ostar

Kan man frysa ost? - Tips och råd för att frysa och bevara osten

Ost, dessertost och smältost. Få delikatesser är mer populära än en bricka där söta frukter, salta kex och smakfulla ostar trängs. Men vad gör du med osten som blir över när kvällen är slut?

Går det att frysa ost?

Det kanske inte känns som en självklarhet, men svaret är ja, i många fall går ost alldeles utmärkt att frysa. Det kan dock vara värt att veta att ostens konsistens och smak kan påverkas. Dessutom kan smaken på osten bli annorlunda efter att den har tinats. Därför är det bra att veta vad som gäller för olika ostar.

Ost som fungerar bäst att frysa

Det är bäst att frysa in ost som är paketerad i bitar eller skivor, inte hela ostar. Det är också bättre att frysa ost som är mindre mjuk eller fet, eftersom mjuk och fet ost har en tendens att förändras mer när den tinas.

Några ostar som är lämpliga att frysa in inkluderar:

  • Cheddar: Cheddar är en hårdost som funkar bra att frysa och har en god smak när den tinas.
  • Parmesan: Parmesan är en annan hårdost som går bra att frysa.
  • Fetaost: Feta är en annan ost som går bra att frysa fryser bra, men den kan förändras lite i smak när den tinas.
  • Gouda: Gouda är en hårdost som funkar bra att frysa och som har en god smak när den tinas.

En del ostar går inte lika bra att frysa och att vissa ostar är inte är lämpliga att frysa alls, till exempel blåmögelost. Prova att frysa en liten bit av osten först, för att se hur den påverkas av frysningsprocessen.

Fryst ost och hållbarhet

Ost kan förvaras i frysen i upp till 6 månader utan större kvalitetsförändringar. Det är viktigt att förvara osten i en tät förpackning för att minimera risken för att osten tar smak och doft av andra matvaror som förvaras i frysen.

Sammanfattningsvis så är det möjligt att frysa in ost, men det är viktigt att välja rätt sorts ost och förvara den på ett bra sätt för att minimera kvalitetsförändringar.