Norimaki med spicy räksallad och Inside out maki med rökt lax

Frida Ronge

Norimaki med spicy räksallad och Inside out maki med rökt lax

3.84 (95)
Under 90 min
25 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Kräftdjur
    ·
  • Fisk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Sesamfrön
    ·
  • Svaveldioxid
    ·
  • Ägg
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Vatten
  • socker
  • salt
Sushiris
3 dl
Vatten
3 dl
Risvinäger
½ dl
(Vete)
Socker
¼ dl
Salt
¾ tsk
Rödlök
1 st
Dill
10 g
Räkor
1 förp
(Kräftdjur)
Majonnäs
1 dl
(Ägg)
Chili flakes
1 tsk
Citron
1 st
Gurkstavar
1 st
Noriblad
1 st
Kokt sushiris
ca 2 dl
Dill
10 g
Pepparrot
¼ st
(Svaveldioxid)
Noriblad
1 st
Kokt sushiris
ca 3 dl
Färskost
¼ förp
(Mjölk, Laktos)
Kallrökt lax
100 g
(Fisk)
Pepparrot
¼ st
(Svaveldioxid)
Gurkstavar
2 st
Sesamfrön
1 förp
(Sesamfrön)
Inlagd ingefära
1 burk
Pepparrot (riven)
½ förp
(Svaveldioxid)
Japansk sojasås
1 påse
(Sojabönor)
Nogowa tångsallad
1 förp
(Sojabönor, Sesamfrön, Vete)
Chili flakes
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 1319 kcal
  • Fett: 60 g
  • Kolhydrater: 150 g
  • Protein: 44 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

 Tvätta riset under kallt vatten ca 10 min, låt sedan stå och dra i kallt vatten 20 min. Sila och lägg riset i en kastrull. Häll på 3 dl vatten, täck kastrullen med plastfilm och sätt på ett lock. Koka upp och sänk sedan till lägsta temperatur direkt. Sjud under lock ca 20 min. Stäng av värmen och vänd på riset försiktigt med en slickepott, täck med plastfilm igen. Låt stå och vila ca 10 min. Koka ihop socker, risvinäger och salt i en liten kastrull, låt svalna. Lägg riset i en plastbunke och blanda ner vinägerblandningen försiktigt med en slickepott så att riskorna separerar från varandra, de klibbar ihop igen efter någon minut.
 Finhacka rödlök (max 1 dl) och dill. Grovhacka räkor. Lägg allt i en skål och blanda med majonnäs och chili flakes. Smaka av med pressad saft från citron och salt.
 Halvera snackgurka på längden och ta bort kärnhuset. Skär till avlånga gurkstavar (lägg undan 2 stavar till inside out). Lägg noriarket på en skärbräda med ränderna i arket lodrätt. Fukta händerna och tryck försiktigt ut kokt sushiris på noriarket, viktigt att riset är ända ut i kanterna men spara en bit på ca 5 cm längst upp. Bred ut lite pepparrot på riset. Lägg på räkröran, gurka och några dillvippor. Rulla ihop med händerna, viktigt att arket når över ingredienserna. Tryck till och fortsätt rulla tills det blir en kompakt rulle. 
 Rosta sesamfrön. Skär rökt lax i mindre bitar. Klipp tvärs över ränderna på 1 st noriark så det blir 2 st halva ark, lägg på en skärbräda med ränderna i arket vågrätt. Tryck försiktigt ut sushiris över hela arket. Strö över rostade sesamfrön och vänd noriarket upp och ner. Lägg på färskost, pepparrot, gurka och lax i en rad på mitten av arket. Fukta händerna och rulla ihop till en rulle, viktigt att noriarket når över ingredienserna. Tryck till och fortsätt rulla tills det blir en kompakt rulle. Täck rullen med plastfolie, forma och tryck till rullen så den blir stabil. 
 Skär norimaki i 12 bitar per rulle och inside out i 10 bitar per rulle. Servera med inlagd ingefära, japansk soja, riven pepparrot, tångsallad och chili flakes.
Smaklig måltid!