30-40
Fläskkotlett i krämig citron- och svartpepparsky med pressgurka och timjanrostad potatis
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- bakplåtspapper
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- socker
- ättiksprit (12%)
- vatten
- smör
- vetemjöl
Timjanrostad potatis
Potatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Torkad timjan
½ förp
Salt
Svartpeppar
Pressgurka
Socker
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Vatten
3 msk
Gurka
1 st
Fläskkotlett i citron- och svartpepparsky
Gul lök
1 st
Citron
1 st
Fläskkotlett
300 g
Salt
2 krm
Svartpeppar
Smör (Mjölk)
Vetemjöl (Vete)
½ msk
Vatten
1 ½ dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
½ dl
Kycklingbuljong
½ påse
Topping
Grönt äpple
1 st
Näringsvärde per portion
- Energi 581 kcal
- Fett 22 g
- Kolhydrater 60 g
- Protein 36 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
- Timjanrostad potatis: Lägg potatis på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja, torkad timjan, salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
- Pressgurka: Blanda socker, ättika och vatten i en bunke. Vispa så att sockret löser sig. Hyvla tunna skivor av gurkan med en mandolin eller osthyvel. Blanda ner gurkskivorna i lagen. Ställ åt sidan till servering.
- Förberedelse: Finhacka gul lök. Tvätta citron i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Lägg i en liten skål. Halvera citronen.
- Fläskkotlett i citron- och svartpepparsky: Skär fläskkotlett i två portionsbitar. Krydda köttet med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite smör i en rymlig stekpanna. Stek fläskkotletterna ca 3 min per sida. Lägg över köttet på ett fat och täck med folie.
- Tillsätt lite mer smör till den använda stekpannan. Fräs hackad lök ca 1 min. Pudra ner vetemjöl och blanda runt. Tillsätt pressad saft från ½ citron (ca 1 msk), vatten och smulad kycklingbuljong. Låt sjuda ca 2 min. Blanda ner vispgrädde och ca 2 krm nymald svartpeppar, sjud ytterligare ca 1 min. Lägg ner de stekta fläskkotletterna och eventuell köttsaft som bildats på fatet i såsen. Sjud under lock ca 3 min, tills kotletterna är helt genomstekta.
- Topping: Tärna äpple fint. Strö äpple och citronskal över kött och sås. Servera med rostad potatis och pressgurka.