Utan gluten
Sesamkryddad lax med five spice, picklad gurka och gräslök
Nytt recept
Under 30 min
13 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk·
- Fisk·
- Sojabönor·
- Sesamfrön·
- Vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Ättiksprit (12%)
- ketchup
- olja
- salt
- socker
- vatten
- vitlök
Socker
½ msk
Ättiksprit (12%)
½ msk
Vatten
1 msk
Gurka
½ st
Laxfilé
300 g
Sesamfrön
2 msk
Five spice
1 tsk
Chili flakes
½ tsk
Salt
2 krm
Olja
Kinesisk soja
1 ½ msk
Ketchup
2 msk
Socker
½ msk
Vitlök
1 klyfta
Five spice
½ msk
Malen ingefära
1 tsk
Lime
1 st
Vitlök
½ klyfta
Matyoghurt
1 dl
Salt
½ krm
Jasminris
120 g
Gräslök
10 g
Isbergssallad
¾ st
Näringsinnehåll per portion
- Energi:
- 702 kcal
- Fett:
- 29 g
- Kolhydrater:
- 74 g
- Protein:
- 36 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 125°C (varmluft) eller 150°C (vanlig).
Blanda socker, ättiksprit och vatten i en bunke. Hyvla tunna skivor av gurkan med en osthyvel eller mandolin och blanda ner i bunken. Låt dra minst 15 min.
Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över på ett fat.
Blanda ca 1 msk av de rostade sesamfröna, five spice, chili flakes och salt på en tallrik. Skär bort skinnet från laxen och dela laxfilén i 2 portionsbitar. Vänd laxen i kryddblandningen. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek laxen hastigt på båda sidor. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen ca 15 min.
Blanda ner kinesisk soja, ketchup, socker, pressad vitlök, five spice och malen ingefära i en liten kastrull. Låt såsen koka upp, dra sedan från värmen.
Skölj limen i ljummet vatten. Finriv vitlöken och det yttersta skalet från limen. Blanda med matyoghurt och salt i en liten skål.
Finstrimla gräslök och plocka bladen från isbergssalladen.
Klyfta den använda limen. Fyll salladsblad med lax, picklad gurka, five spice-dressing, gräslök, resten av de rostade sesamfröna och limeyoghurt. Servera med jasminris och limeklyfta.
Smaklig måltid!