Sesamkryddad lax med five spice, picklad gurka och gräslök
Utan gluten

Sesamkryddad lax med five spice, picklad gurka och gräslök

Nytt recept
Under 30 min
13 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Fisk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Sesamfrön
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Ättiksprit (12%)
  • ketchup
  • olja
  • salt
  • socker
  • vatten
  • vitlök
Lista
Lista
Bilder
Socker
½ msk
Ättiksprit (12%)
½ msk
Vatten
1 msk
Gurka
½ st
Laxfilé
300 g
(Fisk)
Sesamfrön
2 msk
(Sesamfrön)
Five spice
1 tsk
Chili flakes
½ tsk
Salt
2 krm
Olja
Kinesisk soja
1 ½ msk
(Sojabönor, Vete)
Ketchup
2 msk
Socker
½ msk
Vitlök
1 klyfta
Five spice
½ msk
Malen ingefära
1 tsk
Lime
1 st
Vitlök
½ klyfta
Matyoghurt
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Salt
½ krm
Jasminris
120 g
Gräslök
10 g
Isbergssallad
¾ st
Näringsinnehåll per portion
Energi:
702 kcal
Fett:
29 g
Kolhydrater:
74 g
Protein:
36 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 125°C (varmluft) eller 150°C (vanlig).
Blanda socker, ättiksprit och vatten i en bunke. Hyvla tunna skivor av gurkan med en osthyvel eller mandolin och blanda ner i bunken. Låt dra minst 15 min.
Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över på ett fat.
Blanda ca 1 msk av de rostade sesamfröna, five spice, chili flakes och salt på en tallrik. Skär bort skinnet från laxen och dela laxfilén i 2 portionsbitar. Vänd laxen i kryddblandningen. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek laxen hastigt på båda sidor. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen ca 15 min.
Blanda ner kinesisk soja, ketchup, socker, pressad vitlök, five spice och malen ingefära i en liten kastrull. Låt såsen koka upp, dra sedan från värmen.
Skölj limen i ljummet vatten. Finriv vitlöken och det yttersta skalet från limen. Blanda med matyoghurt och salt i en liten skål.
Finstrimla gräslök och plocka bladen från isbergssalladen. 
Klyfta den använda limen. Fyll salladsblad med lax, picklad gurka, five spice-dressing, gräslök, resten av de rostade sesamfröna och limeyoghurt. Servera med jasminris och limeklyfta.
Smaklig måltid!