Köttfärslimpa med timjangräddsås och inlagd gurka
3.8 (362)
Under 40 min
7 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk·
- Vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Bakplåtspapper
- mjölk
- salt
- smör
- socker
- ströbröd
- svartpeppar
- vetemjöl
- vitvinsvinäger
Delikatesspotatis
450 g
Socker
1 msk
Vitvinsvinäger
1 ½ msk
Gurka
1 st
Ströbröd
¼ dl
Mjölk
½ dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Nötfärs
250 g
Bakplåtspapper
1 st
Bananschalottenlök
½ st
Backtimjan
20 g
Smör
Vetemjöl
½ msk
Mjölk
1 ½ dl
Crème fraiche
½ dl
Kycklingbuljong
½ påse
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
- Energi:
- 599 kcal
- Fett:
- 26 g
- Kolhydrater:
- 57 g
- Protein:
- 34 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Blanda socker och vitvinsvinäger i en bunke eller skål. Vispa så att sockret löser sig. Hyvla tunna skivor av gurkan med en osthyvel eller mandolin. Blanda ner gurkan i lagen, ställ åt sidan till servering.
Koka delikatesspotatis i lättsaltat vatten.
Blanda ströbröd, mjölk, salt och nymald svartpeppar i en bunke. Blanda ner nötfärs och forma färsen till en limpa. Lägg i en ugnsform med bakplåtspapper och tillaga mitt i ugnen ca 20 min, tills köttfärslimpan är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Finhacka bananschalottenlök. Hetta upp lite smör i en liten kastrull och fräs lök och backtimjan ca 2 min. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt crème fraiche och smulad kycklingbuljong. Koka upp och sjud ca 6 min. Smaka av med lite nymald svartpeppar. Plocka bort timjankvistarna. Om ni vill, mixa såsen slät och skummig med en stavmixer innan servering.
Skär upp köttfärslimpan i skivor. Servera tillsammans med kokt potatis, inlagd gurka och timjangräddsås.
Smaklig måltid!