Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- sojabönor,
- korn,
- vete,
- råg
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- vatten
- salt
- svartpeppar
- smör
- socker
- vetemjöl
Köttbullar
Gul lök
½ st
Ströbröd (Korn, Vete, Råg)
½ förp
Vatten
½ dl
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
½ tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
Nötfärs
250 g
Smör (Mjölk)
Brunsås
Mjölk (Mjölk, Laktos)
2 dl
Socker
2 krm
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 krm
Vetemjöl (Vete)
½ msk
Köttbuljong
½ påse
Potatismos
Mospotatis
400 g
Mjölk (Mjölk, Laktos)
1 dl
Smör (Mjölk)
½ msk
Salt
Svartpeppar
Till servering
Tomat
2 st
Gurka
1 st
Näringsvärde per portion
- Energi 574 kcal
- Fett 22 g
- Kolhydrater 57 g
- Protein 36 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Potatismos: Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
- Köttbullar: Finhacka gul lök och lägg i en bunke. Blanda med ströbröd, vatten, kinesisk soja, salt, lite nymald svartpeppar och nötfärs. Forma till 10 köttbullar.
- Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn köttbullarna runt om ca 4 min.
- Brunsås: Häll mjölk i en skål. Rör ner socker och kinesisk soja. Pudra vetemjöl över pannan med köttbullar. Tillsätt mjölkblandningen och köttbuljong. Koka upp och sjud ca 5 min, tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
- Tärna tomat och gurka, lägg upp i skålar.
- Potatismos: Värm mjölk och smör i en kastrull. Häll bort vattnet från potatiskoket. Mosa potatisen med en elvisp eller potatisstöt och tillsätt mjölkblandningen. Vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Servera köttbullar med potatismos, brunsås och grönsaker.