Falafel med marockansk couscoussallad och hasselnötsdukkah

Falafel med marockansk couscoussallad och hasselnötsdukkah

4.2 (97)
Under 40 min
15 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Vete
    ·
  • Hasselnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • vatten
Falafelmix
100 g
Vatten
1 dl
Olivolja
Morötter
300 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Mynta
10 g
Citron
½ st
Matyoghurt
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Malen koriander
1 krm
Salt
1 krm
Couscous
125 g
(Vete)
Saffran
1 förp
Olivolja
Vatten
2 ½ dl
Grönsaksbuljong
½ påse
Torkade aprikoser
50 g
Mynta
10 g
Hasselnötter
25 g
(Hasselnötter)
Spiskummin
1 tsk
Malen koriander
½ tsk
Chili flakes
2 krm
Salt
1 krm
Näringsinnehåll per portion
Energi:
695 kcal
Fett:
22 g
Kolhydrater:
102 g
Protein:
22 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Lägg falafelmixen i en bunke. Koka upp vatten och slå över mixen. Låt svälla till steg 8.
Skär morötter i stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och salt. Rosta högt upp i ugnen ca 18 min.
Strimla mynta. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Lägg allt i en skål och blanda med matyoghurt, malen koriander och salt. 
Häll couscous i en bunke och blanda med saffran och lite olivolja. Koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong. Häll den varma buljongen över couscousen och låt stå ca 10 min. Fluffa grynen med en gaffel.
Strimla torkade aprikoser och mynta. Blanda med couscous i en salladsskål. Smaka av med lite salt.
Rosta hackade hasselnötter i en torr stekpanna ca 2 min. Tillsätt spiskummin, malen koriander, chili flakes och salt och rosta ytterligare ca 1 min. Lägg över i en skål och spara pannan.
Forma smeten till 8 puckar. Hetta upp rikligt med olivolja i den använda pannan och stek falafeln ca 2 min per sida, tills de fått fin färg. 
Servera falafel med couscoussallad, rostade morötter och myntayoghurt. Toppa med hasselnötsdukkah. 
Smaklig måltid!