Fatteh - Libanesisk nachotallrik med yoghurtsås, granatäpple och pinjenötter
3.52 (148)
Under 40 min
15 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk·
- Sojabönor·
- Sesamfrön·
- Vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Olja
- salt
- smör
- svartpeppar
- vatten
- vitlök
Tortillabröd
1 förp
Olja
Matyoghurt
2 dl
Tahina
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Citron
½ st
Salt
1 krm
Granatäpple
1 st
Mynta
20 g
Gurka
1 st
Rödlök
1 st
Malen kanel
Cayennepeppar
Vegetarisk färs
½ förp
Olja
Sju kryddor
½ msk
Salt
Svartpeppar
Kikärtor
½ förp
Vatten
1 dl
Citron
½ st
Salt
Svartpeppar
Pinjenötter
40 g
Smör
Näringsinnehåll per portion
- Energi:
- 950 kcal
- Fett:
- 48 g
- Kolhydrater:
- 93 g
- Protein:
- 36 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
Dela tortillabröden i fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite neutral olja. Baka gyllene och frasiga mitt i ugnen ca 10 min.
Vispa ihop matyoghurt, tahina, pressad vitlök, pressad citronsaft och salt i en skål eller bunke.
Plocka ur kärnorna från granatäpplet. Ett tips är att halvera äpplet och sedan slå på baksidan av äpplet med en träslev så att kärnorna ramlar ut. Grovhacka mynta. Tärna gurka och finhacka rödlök.
Stek vegetarisk färs i lite neutral olja tills den smular sig och får färg. Krydda färsen med sju kryddor, lite salt och nymald svartpeppar. Ställ åt sidan.
Pressa ur cirka 1 msk saft från citronen. Lägg kikärtorna i en kastrull tillsammans med vatten, pressad citronsaft, lite salt och nymald svartpeppar. Värm upp kikärtorna och mosa dem lite lätt med en sked samtidigt som de värms upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vätska om de känns för torra.
Fräs pinjenötter i en liten stekpanna med lite smör tills de blir gyllenbruna.
Fördela de frasiga tortillabröden på ett fat. Lägg över varma kikärtor med sitt spad, kryddstekt färs, gurka och rödlök. Ringla över yoghurtsåsen och strö över smörstekta pinjenötter. Garnera med kanel, cayennepeppar, granatäppelkärnor och mynta. Servera genast!
Smaklig måltid!