Falafel med myntasås, grönsaker och tortillabröd
Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- vetemjöl
- salt
- neutral olja
Falafel
Kikärtor
1 förp
Bladpersilja
20 g
Rödlök
½ st
Vitlök
1½ klyfta
Spiskummin
1 tsk
Malen koriander
2 tsk
Srirachasås
½ förp
Vetemjöl (Vete)
1 msk
Salt
½ tsk
Neutral olja
1 msk
Myntasås
Mynta
20 g
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Vitlök
½ klyfta
Citron, saft
½ st
Salt
Till servering
Rödlök
½ st
Tomat
2 st
Tortillabröd (Vete)
¼ förp
Mixsallad
30 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
Tips från kocken:
Vill du äta fler tortillabröd har dem 4 Points/st.
- Förberedelser: Häll av och skölj kikärtor. Finhacka bladpersilja.
- Falafel: Grovhacka rödlök och lägg i en rymlig mixerbunke. Tillsätt pressad vitlök, kikärtor, spiskummin, malen koriander, srirachasås och salt. Mixa snabbt med stavmixer till en grov smet. Blanda ner vetemjöl och bladpersilja. Låt stå och dra ca 15 min i kylen. Tillsätt lite mer vetemjöl till smeten om den är lös.
- Myntasås: Hacka mynta. Blanda matyoghurt med finriven vitlök, ½ msk citronsaft och mynta i en skål. Smaka av med lite salt.
- Falafel: Forma små biffar av kikärtssmeten med hjälp av två skedar. Hetta upp neutral olja i en stekpanna och stek falafeln runtom ca 5 min, tills den fått fin färg. Sänk värmen och låt steka ytterligare ca 2 min, tills de är helt genomstekta. Låt rinna av på hushållspapper.
- Tärna tomat och strimla rödlök.
- Lägg några falaflar tillsammans med lite mixsallad, tomat, strimlad rödlök och myntasåsen i tortillabröd. Servera resterande falaflar tillsammans med resterande mixsallad och cocktailtomater.