Falafel i pitabröd med grönsaker, ajvarrelish och vitlökssås
Vegetariskt

Falafel i pitabröd med grönsaker, ajvarrelish och vitlökssås

3.63 (97)
Under 35 min
10 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Olivolja
  • salt
  • socker
  • svartpeppar
  • vatten
  • vitlök
  • vitvinsvinäger
Bladpersilja
10 g
Vatten
1 ½ dl
Falafelmix
100 g
Olivolja
½ msk
Bananschalottenlök
1 st
Tomat
1 st
Mixsallad
30 g
Matyoghurt
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Vitlök
½-1 klyfta
Salt
Svartpeppar
Gurka
1 st
Socker
1 msk
Vitvinsvinäger
1 msk
Vatten
1 msk
Pitabröd
2 st
(Vete)
Ajvar relish
1 förp
Näringsinnehåll per portion
Energi:
552 kcal
Fett:
13 g
Kolhydrater:
88 g
Protein:
20 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Tips från kocken:

Det går också bra att blanda ihop vitlöksåsen med ajvar relish för en blandad sås!

Värm ugnen till 220°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Värm pitabröden enligt anvisning på förpackningen (det går även bra att värma dem i en torr och het stekpanna eller brödrost).
Finhacka bladpersilja. Koka upp vatten i en kastrull. Ta från värmen och rör ner falafelmix och persilja. Låt stå minst 10 min.
 Skiva gurka tunt. Blanda socker, vitvinsvinäger och vatten i en bunke. Lägg ner gurkan och låt dra tills servering.
 Blanda matyoghurt och pressad vitlök i en skål. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Halvera bananschalottenlök och tomat, skär i tunna skivor. Skiva gurka tunt. 
Forma falafelsmeten till ca 8 små bollar. Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna och stek falafeln på medelvärme ca 6 min, tills den är genomstekt. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera varma pitabröd fyllda med falafel, grönsaker, vitlökssås och ajvar relish.
Smaklig måltid!