Falafel i pitabröd med grönsaker, ajvarrelish och vitlökssås
25-35
Vegetariskt

Falafel i pitabröd med grönsaker, ajvarrelish och vitlökssås

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • vatten
  • olivolja
  • vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • socker
  • vitvinsvinäger

Falafel

Bladpersilja
10 g
Vatten
1 ½ dl
Falafelmix
100 g
Olivolja
½ msk

Grönsaker

Bananschalottenlök
1 st
Tomat
1 st
Mixsallad
30 g

Vitlökssås

Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Vitlök
½-1 klyfta
Salt
Svartpeppar

Snabbsyrad gurka

Gurka
1 st
Socker
1 msk
Vitvinsvinäger
1 msk
Vatten
1 msk

Till servering

Pitabröd (Vete)
2 st
Ajvar relish
1 förp
Näringsvärde per portion
  • Energi 552 kcal
  • Fett 13 g
  • Kolhydrater 88 g
  • Protein 20 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Det går också bra att blanda ihop vitlöksåsen med ajvar relish för en blandad sås!

  1. Värm ugnen till 220°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Värm pitabröden enligt anvisning på förpackningen (det går även bra att värma dem i en torr och het stekpanna eller brödrost).
  2. Falafel: Finhacka bladpersilja. Koka upp vatten i en kastrull. Ta från värmen och rör ner falafelmix och persilja. Låt stå minst 10 min.
  3. Snabbsyrad gurka: Skiva gurka tunt. Blanda socker, vitvinsvinäger och vatten i en bunke. Lägg ner gurkan och låt dra tills servering.
  4. Vitlökssås: Blanda matyoghurt och pressad vitlök i en skål. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  5. Grönsaker: Halvera bananschalottenlök och tomat, skär i tunna skivor. Skiva gurka tunt. 
  6. Falafel: Forma falafelsmeten till ca 8 små bollar. Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna och stek falafeln på medelvärme ca 6 min, tills den är genomstekt. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Servera varma pitabröd fyllda med falafel, grönsaker, vitlökssås och ajvar relish.