Ribollita - toscansk grönsakssoppa med bönor och svartkål
25-35
0,4 kg CO2e
Laktosfri
Vegetariskt
Vegan

Ribollita - toscansk grönsakssoppa med bönor och svartkål

Ingredienser

Allergener
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • olivolja
  • vatten
  • salt
  • svartpeppar

Ribollita

Morot
1 st
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
2 klyfta
Svartkål
100 g
Stora vita bönor
½ förp
Olivolja
1 msk
Kons. körsbärstomater
1 förp
Vatten
4 dl
Grönsaksbuljong
1 påse
Salt
Svartpeppar

Bönspread

Stora vita bönor
½ förp
Citron
½ st
Olivolja
2 msk
Svartpeppar
Salt
1 krm
Bladpersilja
10 g

Till servering

Surdegspavé (Vete)
2 st
Bladpersilja
10 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 504 kcal
  • Fett 22 g
  • Kolhydrater 59 g
  • Protein 17 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
  2. Förberedelser: Skala och tärna morot smått. Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Ansa och strimla svartkål. Häll av och skölj stora vita bönor till både ribollita och bönspread. Finhacka all bladpersilja.
  3. Ribollita: Hetta upp olivolja i en stekgryta och fräs morot, lök och vitlök ca 3 min. Tillsätt svartkål, konserverade körsbärstomater, vatten och smulad grönsaksbuljong. Sjud under lock ca 15 min, eller tills grönsakerna är mjuka.
  4. Till servering: Grädda surdegspavé enligt anvisning på förpackningen.
  5. Bönspread: Tvätta citron ordentligt i ljummet vatten och finriv skalet. Lägg stora vita bönor, citronskal, pressad citronsaft (ca 1 tsk), olivolja, salt och lite nymald svartpeppar i en mixerbunke. Mixa till en slät röra med stavmixer. Blanda ner bladpersilja. Smaka av med lite salt.
  6. Ribollita: Rör ner stora vita bönor i grytan och sjud ytterligare ca 2 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. 
  7. Toppa ribollita med resten av persiljan. Servera med surdegspavé och bönspread.