Kycklinggyros - grekisk kyckling med aubergine, persilja, mandel och rostad vitlöksyoghurt
Utan gluten

Kycklinggyros - grekisk kyckling

med aubergine, persilja, mandel och rostad vitlöksyoghurt
Nytt recept
Under 35 min
9 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Senap
    ·
  • Mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • senap
  • svartpeppar
  • vitlök
Basmatiris
135 g
Vitlök
2 klyfta
Senap
1 msk
(Senap)
Spiskummin
½ msk
Salt
½ tsk
Kycklinglårfilé
350 g
Olivolja
Mandelspån
25 g
(Mandel)
Aubergine
1 st
Salt
2 krm
Rödlök
½ st
Bladpersilja
20 g
Rödvinsvinäger
1 tsk
Olivolja
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Vitlök
2 klyfta
Matyoghurt
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Salt
½ krm
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
Energi:
693 kcal
Fett:
27 g
Kolhydrater:
66 g
Protein:
47 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över på ett fat. 
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Blanda pressad vitlök, senap, spiskummin och salt i en bunke. Finstrimla kycklingen och blanda ner i senapsblandningen. Låt marinera 10-15 min.
Skär aubergine i tunna klyftor. Lägg i en ugnsform och krydda med salt. Ringla över lite olja. Lägg 2 vitlöksklyftor med skalet kvar bredvid auberginen (vitlöken används till rostad vitlöksyoghurt). Rosta allt mitt i ugnen ca 20 min, tills auberginen är mjuk och har fin färg.
Plocka bort skalet från vitlöksklyftorna och finhacka vitlöken. Lägg i en liten skål och blanda med matyoghurt, salt och nymald svartpeppar.
Finstrimla rödlöken. Lägg i ett durkslag och spola i kallt vatten. Låt rinna av. Plocka bladen från persiljan. Blanda persilja, rödlök, den rostade auberginen, rödvinsvinäger, olivolja, spiskummin och lite salt på ett stort fat.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek den marinerade kycklingen 6-8 min, tills den är helt genomstekt (innertemp 72°C). Blanda den nystekta kycklingen med auberginesalladen på fatet. Toppa med rostad mandel.
Servera kyckling och auberginesalladen med nykokt ris och rostad vitlöksyoghurt.
Smaklig måltid!