Utan gluten
Kycklinggyros - grekisk kyckling
med aubergine, persilja, mandel och rostad vitlöksyoghurtNytt recept
Under 35 min
9 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk·
- Senap·
- Mandel
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Olivolja
- rödvinsvinäger
- salt
- senap
- svartpeppar
- vitlök
Basmatiris
135 g
Vitlök
2 klyfta
Senap
1 msk
Spiskummin
½ msk
Salt
½ tsk
Kycklinglårfilé
350 g
Olivolja
Mandelspån
25 g
Aubergine
1 st
Salt
2 krm
Rödlök
½ st
Bladpersilja
20 g
Rödvinsvinäger
1 tsk
Olivolja
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Vitlök
2 klyfta
Matyoghurt
1 dl
Salt
½ krm
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
- Energi:
- 693 kcal
- Fett:
- 27 g
- Kolhydrater:
- 66 g
- Protein:
- 47 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över på ett fat.
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Blanda pressad vitlök, senap, spiskummin och salt i en bunke. Finstrimla kycklingen och blanda ner i senapsblandningen. Låt marinera 10-15 min.
Skär aubergine i tunna klyftor. Lägg i en ugnsform och krydda med salt. Ringla över lite olja. Lägg 2 vitlöksklyftor med skalet kvar bredvid auberginen (vitlöken används till rostad vitlöksyoghurt). Rosta allt mitt i ugnen ca 20 min, tills auberginen är mjuk och har fin färg.
Plocka bort skalet från vitlöksklyftorna och finhacka vitlöken. Lägg i en liten skål och blanda med matyoghurt, salt och nymald svartpeppar.
Finstrimla rödlöken. Lägg i ett durkslag och spola i kallt vatten. Låt rinna av. Plocka bladen från persiljan. Blanda persilja, rödlök, den rostade auberginen, rödvinsvinäger, olivolja, spiskummin och lite salt på ett stort fat.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek den marinerade kycklingen 6-8 min, tills den är helt genomstekt (innertemp 72°C). Blanda den nystekta kycklingen med auberginesalladen på fatet. Toppa med rostad mandel.
Servera kyckling och auberginesalladen med nykokt ris och rostad vitlöksyoghurt.
Smaklig måltid!