Libanesiska nötfärsjärpar med aubergine och paprikasås med mandel
Laktosfri

Libanesiska nötfärsjärpar

med aubergine och paprikasås med mandel
Nytt recept
Under 35 min
11 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Vete
    ·
  • Mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • flytande honung
  • olivolja
  • salt
  • sambal oelek
  • ströbröd
  • svartpeppar
  • vatten
  • vitlök
Aubergine
1 st
Bakplåtspapper
Olivolja
Salt
½ tsk
Bladpersilja
20 g
Citron
1 st
Torkad oregano
1 tsk
Flytande honung
½ msk
Grillad paprika
1 burk
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
½ klyfta
Mandelspån
25 g
(Mandel)
Olivolja
1 tsk
Linas tre kryddor
1 tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar
Nötfärs
250 g
Ströbröd
2 msk
Vatten
½ dl
Vitlök
½ klyfta
Sambal oelek
1-2 krm
Linas tre kryddor
2 tsk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Olivolja
Bulgur
125 g
(Vete)
Näringsinnehåll per portion
Energi:
710 kcal
Fett:
27 g
Kolhydrater:
75 g
Protein:
41 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Skär aubergine i cm-tjocka skivor. Lägg ut aubergineskivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och krydda med salt. Rosta i övre delen av ugnen, ca 20 min. Rör om efter halva tillagningstiden. 
Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.
Häll av grillad paprika. Hacka bananschalottenlök. Lägg allt i en mixerbunke. Tillsätt pressad vitlök, mandelspån, olivolja, Linas tre kryddor, salt och lite nymald svartpeppar. Mixa med en stavmixer till en slät sås. Smaka av med lite salt.
Lägg nötfärs i en bunke. Blanda ner ströbröd, vatten, pressad vitlök, sambal oelek, Linas tre kryddor, salt och lite nymald svartpeppar. Blanda väl till en jämn smet.
Forma färsen till 4 avlånga biffar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn biffarna runt om på medelvärme ca 8 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
 Grovhacka bladpersilja. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Lägg citronskal, pressad saft från halva citronen, torkad oregano och flytande honung i en salladsskål. Blanda ner rostad aubergine och bladpersilja. Klyfta resten av citronen.
Servera libanesiska nötfärsjärpar med bulgur, citronmarinerad aubergine, paprikasås och citronklyfta.
Smaklig måltid!