Lågtempererad lax med brynt sojasmör

Lågtempererad lax med brynt sojasmör

Nytt recept
Under 30 min
8 Ingredienser

Ingredienser

4 pers
Allergener:
  • Mjölk
    ·
  • Fisk
    ·
  • Sesamfrön

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • japansk soja
  • olja
  • sambal oelek
  • smör
  • socker
  • vatten
Ingefära
1 bit
Lime
1 st
Smör
25 g
(Mjölk)
Japansk soja
1 dl
Vatten
1 dl
Sambal oelek
1 tsk
Socker
1 msk
Laxfilé
500 g
(Fisk)
Bakplåtspapper
Broccoli
1 st
Pak soi
320 g
Olja
2 msk
Jasminris
300 g
Svarta sesamfrön
2 msk
(Sesamfrön)
Mynta
1 förp
Näringsinnehåll per portion
Energi:
678 kcal
Fett:
30 g
Kolhydrater:
70 g
Protein:
32 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Tips från kocken:

Har du inte en termometer som tål ugnsvärme kontrollera temperaturen mot slutet.

Värm ugnen till 100 grader.
Skär lax i 5 x 5 cm stora bitar. Lägg laxen i en ugnsform med bakplåtspapper. Stick en termometer i en av bitarna. Tillaga mitt i ugnen tills laxen har en innertemperatur på 48°C, 20-25 min. (Se tips!).
Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
Skär broccoli i små buketter och skiva stammen tunt. Klyfta pak soi på längden. Hetta upp lite neutral olja i en rymlig stekpanna. Fräs broccoli och pak soi på hög värme 4-5 min.
Skala och finriv ingefära (ca 2 msk). Skölj limen noga i ljummet vatten. Smält smör i en liten kastrull på medelhög värme. När smöret "tystnar" börjar det brynas, vispa då hela tiden så att det inte bränns. När det fått en gyllenbrun färg är det klart. Tillsätt japansk soja, vatten, sambal oelek, socker, ingefära, finrivet limeskal och pressad saft. Koka ihop 1-2 min under omrörning.
Lägg upp de stekta grönsakerna på ett fat och fördela laxen ovanpå. Ringla över brynt sojasmör och strö över sesamfrön och myntablad. Servera med jasminris.
Smaklig måltid!