Snurrat bröd med mozzarella

Snurrat bröd med pesto och mozzarella – perfekt till picknicken då pålägget redan är inbakat i brödet. Degen fylls med en klassisk pesto och tvinnas så att den härliga fyllningen kommer fram.

Ingredienser

Bröd

  • 2 dl vatten, ljummet
  • 1⁄4 pkt färsk jäst
  • 1 tsk flytande honung
  • 4,5-5 dl vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 125 g mozzarella till fyllning
  • Basilikapesto:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krukor färsk basilika
  • 50 g pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 1⁄2 dl rapsolja
  • 100 g Parmesanost
  • Så gör du snurrat bröd:

  • Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olivolja och flytande honung, salt och vetemjöl.
  • Häll ut degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen ordentligt i maskin eller för hand.
  • Täck över degen med en ren kökshandduk och låt jäsa 1 timme.
  • Under tiden, gör peston och grovriv mozzarellan.
  • Sätt ugnen på 175 grader (eller 150 grader varmluft).
  • Kavla ut degen till en rektangel, ca 20 x 40 cm. Fördela pesto och riven mozzarella över degen, men lämna ett par centimeter utan fyllning längs kanterna.
  • Rulla ihop degen från långsidan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  • Skär degen mitt itu på längden och lägg snittytorna uppåt. Tvinna ihop delarna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
  • Så gör du basilika pesto:

  • Hacka vitlöksklyftorna. Plocka bladen från basilikorna.
  • Lägg allt i en mortel och mal sam- man till en örtpasta.
  • Tillsätt pinjenötterna och mortla ihop den med örtpastan.
  • Behåll lite bitar av pinjenötterna. Rör ner olivolja och rapsolja.
  • Riv parmesanen och blanda ner den i peston.