
Snurrat bröd med mozzarella
Snurrat bröd med pesto och mozzarella – perfekt till picknicken då pålägget redan är inbakat i brödet. Degen fylls med en klassisk pesto och tvinnas så att den härliga fyllningen kommer fram.
Ingredienser
Bröd
- 2 dl vatten, ljummet
- 1⁄4 pkt färsk jäst
- 1 tsk flytande honung
- 4,5-5 dl vetemjöl
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 125 g mozzarella till fyllning
Basilikapesto:
- 2 vitlöksklyftor
- 2 krukor färsk basilika
- 50 g pinjenötter
- 1 dl olivolja
- 1⁄2 dl rapsolja
- 100 g Parmesanost
Så gör du snurrat bröd:
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olivolja och flytande honung, salt och vetemjöl.
- Häll ut degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen ordentligt i maskin eller för hand.
- Täck över degen med en ren kökshandduk och låt jäsa 1 timme.
- Under tiden, gör peston och grovriv mozzarellan.
- Sätt ugnen på 175 grader (eller 150 grader varmluft).
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 20 x 40 cm. Fördela pesto och riven mozzarella över degen, men lämna ett par centimeter utan fyllning längs kanterna.
- Rulla ihop degen från långsidan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
- Skär degen mitt itu på längden och lägg snittytorna uppåt. Tvinna ihop delarna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Så gör du basilika pesto:
- Hacka vitlöksklyftorna. Plocka bladen från basilikorna.
- Lägg allt i en mortel och mal sam- man till en örtpasta.
- Tillsätt pinjenötterna och mortla ihop den med örtpastan.
- Behåll lite bitar av pinjenötterna. Rör ner olivolja och rapsolja.
- Riv parmesanen och blanda ner den i peston.