Smaksatt senap

Smaksatt senap

Här tipsar vi om två enkla recept på smaksatt senap. Perfekt för senapsälskaren så här inför jul och funkar toppen att ge bort som julklapp. Dessa gör sig strålande på julskinkan på såväl dopparedagen som på skinkmackan på juldagen. Om du inte äter kött funkar det toppen att dela en helrostad rotselleri och bre på senapen.

Senap smaksatt med apelsin

I vår första smaksättning har vi senap med apelsin. Den här senapen är något grövre med en härlig aromatisk och julig smak. Se hur du går tillväga för att laga denna senap längre ner i texten.

Ingredienser

  • 1/2 dl bruna senapsfrön
  • 1/2 dl gula senapsfrön
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl matolja
  • Zest från en apelsin
  • 1 msk colemans senapspulver


Senap med äpple och pepparrot


I vårt andra tips har vi en senap med lite mer styrka från pepparrot och en fruktig syrlighet från äpple.

Ingredienser

  • 1 dl gula senapsfrön
  • 1 dl kokande äppelmust
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl matolja
  • 1 tumstor bit pepparrot, finriven
  • 1 msk colemans senapspulver

Gör så här:


  1. Koka upp vätskan och häll över senapsfröna.
  2. Låt stå i 10 minuter och mixa sedan med de övriga ingredienserna till önskad konsistens.
  3. Spä med lite vatten om det blir för tjockt.
  4. Låt vila minst ett dygn så att smakerna utvecklar sig.