En knölig historia

En knölig historia

Vi för fram den mångfasetterade knölen i rampljuset och presenterar lite matnyttig information om vår allas älskade rotfrukt.

Potatisens historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden, och enligt Anders Huldt, vd på Svensk potatis, har man hittat lämningar invid Titicacasjön i Bolivia som tyder på att man ägnade sig åt potatisodling redan för cirka 10 000 år sedan. Men det var först långt senare som potatisplantan kom till Sverige.

– År 1655 började Olaus Rudbeck odla potatis i sin Botaniska trädgård i Uppsala och anses vara den som tog in potatisen till vårt land, säger Anders Huldt.

Men det var en annan man vid namn Jonas Alströmer som uppmärksammade potatisens möjligheter som livsmedel och som i efterhand fått den största äran av att ha infört potatisen i Sverige. På sin gård utanför Alingsås började han odla potatis i mitten av 1720-talet. Till en början var dock mottagandet svalt, men under missväxtåren började potatisen ses som en tillgång. Enligt Huldt har potatisen sedan dess haft en viktig roll för försörjningen av Sveriges befolkning.

– En hektar odling av potatis kan ge cirka en kvarts miljon portioner, säger han.

Smak och lämplighet

Vår uppskattning av den gulbruna läckerheten visar sig tydligt i SCB:s årliga skördestatistik – sammanlagt skördades cirka 450 000 ton matpotatis i Sverige 2018. Enligt Jordbruksverket är de vanligaste potatissorterna i Sverige den mjöliga King Edward och den fasta Bintje. Om man vill använda potatisen till någonting annat än traditionell matpotatis bör man dock blicka mot andra sorter. Exempelvis bör Folva och Fontane användas om man vill tillaga klyftpotatis eller strips. Om fredagskvällen nalkas och chips står på agendan gör man bäst i att vända sig till sorterna Saturna eller Lady Rosetta.

Men hur smakar potatisen egentligen?
För tio år sedan genomfördes en pilotstudie av bland andra Örebros Universitet, branschorganisationen Svensk potatis och Stiftelsen Potatisbranschen för att ta reda på just den frågan. Resultatet visade att King Edward (efter kokning) har stor smak av smörig kastanj, lite mandel, valnöt, konservärta och syrlig spenat. Amandinepotatisen uppges ha smak av kastanj, mandelsötma och lite beska. Den är avlång och vacker i sitt yttre och gör sig extra god vid ugnsrostning. Oavsett vilken sort man väljer har potatisen en fördel gentemot sina kolhydratrika konkurrenter, den går att variera i oändlighet. Den fungerar utmärkt som rostad, i sallad, i den krämiga soppan, tärnad i gryta eller kokt till husmanskost.