Hembakade pepparkakor

Hembakade pepparkakor

Pepparkakor blir allra godast med hembakt pepparkaksdeg. Med det här receptet blir det tillräckligt både till det egna julbaket och att ge bort. Slå in degen i smörpapper, vira ett snöre runt och ge bort en tidig julklapp! Vill du göra pepparkakorna extra juliga tipsar vi om pepparkakskristyr med lingon.

Ingredienser

ca 180 pepparkakor

  • 3 dl sirap
  • 600 g mörk farin
  • 3 dl grädde
  • 2 msk torkad ingefära, malen
  • 2 msk kanel, malen
  • 2 msk kardemumma, malen
  • 3⁄4 msk kryddnejlika, malen
  • 250 g smör
  • 1 kg vetemjöl + extra till utbakning
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1 1⁄2 msk bikarbonat


Gör så här:


  1. Häll sirap, mörk farin, grädde och kryddor i en kastrull.
  2. Värm tills sockerkristallerna löst sig.
  3. Dra kastrullen från plattan, tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält.
  4. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bikarbonat i en stor bunke.
  5. Tillsätt socker- och smörblandningen. Arbeta ihop till en jämn, ganska lös deg.
  6. Täck över degen och låt vila i kylskåpet minst ett dygn.

    Vill du göra degrullar att ge bort eller frysa in, ta ut degen efter ett dygn och forma till 4 rullar. Slå in i plastfolie och med smörpapper runt om.

Utbakning, gör så här:

  1. Ta ut degen ur kylskåpet ca 30 minuter innan utbakning och värm ugnen till 200 grader.
  2. Kavla ut degen på mjölat bakbord.
  3. Stansa ut pepparkakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen 4-7 minuter, beroende på pepparkakornas storlek och tjocklek.

Kristyr med lingon

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 msk lingonsylt

Vispa ägg och florsocker med elvisp tills det blir riktigt vitt och fluffigt. Vänd i lingonsylt och lägg i spritspåse.