Två goda parmesantips

Parmesanost, denna italienska hårdost är en äkta italiensk klassiker som med sin umamismak och nötiga karaktär gör sig strålande att riva över sallad eller pasta. Här ger vi dig två tips på hur du kan använda denna förträffliga ost.

Parmesanosten har med sin fylliga karaktär och fina balans mellan sälta, syra och umami blivit en riktig klassiker och är starkt förknippat med det italienska köket. Här har vi en ursprungsskyddad hårdost som har en lika självklar plats i en risotto som riven över pasta, soppa och sallad, eller varför inte i en paj?

Användningsområdena är många och nedan tipsar vi om två sätt att använda parmesanosten. Men först ett generellt tips: kortare lagringstid på osten ger den bättre smältegenskaper medan parmesanost med längre lagringstid passar toppen som smaksättare över exempelvis pasta eller på ostbrickan.

Image alt text

Nu till recepten. Först ut har vi en härlig caesardressing som gör sig väldigt fint till salladen. Här har du en dressing präglad av sälta och umami från parmesanosten. Servera med exempelvis grillad kyckling, romansallad, parmesan, krutonger och friterad kapris.

Caesardressing med parmesan

Ingredienser

  • 1 st äggula
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk sardellcrème
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl parmesanost
  • Salt och svartpeppar

  • Gör så här:

  • Vispa äggula, vinäger, senap och sardellcrème i en skål.
  • Börja med att tillsätta oljan droppvis och sedan i en fin stråle under omrörning.
  • Blanda i ost och vitlök.
  • Om dressingen är för tjock kan man spä ut den med lite vatten.
  • Smaka upp med salt och peppar.
  • Parmesanchips

    Vankas det fredagsmys? Då kan vi tipsa om att göra busenkla men naggande goda parmesanchips som lyfter snacksbordet till nya höjder.


    Gör så här:

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Arrangera 85 g riven parmesan i små högar på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Baka i ugnen i 5-10 minuter.
  • Kontrollera att chipsen inte bränns.