
Grekisk moussaka
Grekisk moussaka - nötfärsgratäng med aubergine och parmesan
(4 portioner)
Ingredienser
Potatis och aubergine
1 st aubergine
900 g mospotatis
salt
olivolja
1 st bakplåtspapper
Färsfyllning
1 st gul lök
olivolja
500 g blandfärs
1 förp krossade tomater
1 klyfta vitlök
1 tärning kycklingbuljong
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk spiskummin
1 krm chili flakes
1 tsk flytande honung
2 krm salt
svartpeppar
Ostsås
1 bit parmesanost (ca 20 g)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tärning kycklingbuljong
salt
svartpeppar
Sallad
1 st bananscharlottenlök
1 förp mixsallad
1 tsk rödvinsvinäger
olivolja
1 krm flingsalt
svartpeppar
Gör så här
Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Skär aubergine i ca ½ cm tjocka skivor och krydda med lite salt. Låt vila ca 5 min. Blanda med lite olivolja.
Skiva mospotatis i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och lite salt. Placera ut auberginen på potatisen. Rosta högt upp i ugnen ca 15 min.
Färsfyllning: Finhacka gul lök. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och fräs lök och blandfärs ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök, smulad kycklingbuljong, torkad oregano, torkad timjan, spiskummin, chili flakes och flytande honung, sjud ca 5 min. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Ostsås: Finriv parmesan. Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt smulad kycklingbuljong och sjud ca 5 min. Vispa ner riven parmesan och dra från värmen. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Moussaka: Varva potatis, aubergine och färsfyllning i en smord ugnsform (ca 20x30 cm), avsluta med ostsåsen. Gratinera högt upp i ugnen ca 15 min, tills moussakan fått fin färg. Använd gärna grillfunktionen de sista 5 minuterna.
Grönsallad: Skär bananschalottenlök i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med mixsallad, rödvinsvinäger, lite olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.
Servera moussaka med grönsallad.