Nu börjar vi klimatberäkna våra recept 

Nu börjar vi klimatberäkna våra recept 

Nu tar vi nästa steg i vårt hållbarhetsarbete och lanserar klimatberäknade recept. Planerade måltider minskar matsvinnet men val av råvaror och ingredienser är minst lika viktigt ur klimatsynpunkt. Med den nya hållbarhetssatsningen förenklar vi för dig som kund att inte bara minimera ditt matsvinn, utan också välja recept för att minimera klimatpåverkan. Klimatberäkningen bygger på det statliga forskningsinstitutet RISE vetenskapligt förankrade klimatdatabas.

De flesta val vi gör i vardagen påverkar vårt totala klimatavtryck och mängden växthusgaser vi bidrar till att släppa ut. Inte minst vad vi äter. Enligt FNs globala mål ska de globala utsläppen halveras innan år 2030 och livsmedel är ett av de områden där vi behöver göra störst förändring. 

Sedan starten 2008 har vi på Linas Matkasse levererat 35 miljoner vegetariska rätter och hjälpt svenska hushåll att minska klimatutsläppen genom minimalt matsvinn, både genom eliminerad lagerhållning och effektiva recept. Nu tar vi nästa viktiga steg i vårt hållbarhetsarbete genom att införa klimatberäknade recept som hjälper kunderna att välja klimatsmart.

Datan som klimatberäkningen tar sin utgångspunkt i är utvecklad av det svenska forskningsinstitutet RISE, och bygger på deras klimatdatabas. Klimatdatabasen baseras på livscykelanalyser av mer än 750 livsmedel som representerar svensk livsmedelskonsumtion. Varje vara har fått ett klimattal som visar vilken klimatpåverkan varan har. 

Till att börja med lanserar vi klimatberäkning på 10 av våra mest populära recept, men målet på sikt är att ha klimatberäkning på alla recept.

Läs mer här