Frossa i bananer

Frossa i bananer

Vi använder gärna bananer när vi bakar eftersom den söta smaken gör underverk i efterrätter. Och det är också ett smart och väldigt smarrigt sätt att använda de där bananerna som fått ligga lite för länge i fruktskålen. Hoppas ni gillar de här bananefterrätterna.

Chiapudding med banan och choklad

Ingredienser till 4 lite större eller 6 små portionsformar

  • 2 st bananer, mosade
  • 3 dl kokosmjölk, extra creamy
  • 4 msk chiafrön
  • 4 tsk kakao
  • 2 msk flytande honung
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • 100 g färska svenska hallon
  • 1 dl minimaränger
  • (rålakritspulver)
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser
  2. Häll upp i portionsformar och täck med plastfilm.
  3. Låt stå kallt i cirka 8 timmar, eller över natten.
  4. Servera med hallon och minimaränger på toppen.

Banana Bread

Ingredienser till 1 bröd

  • 3 bananer, välmogna
  • 3/4 dl honung
  • 3/4 dl neutral olja
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk kanel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mosa bananerna med en gaffel och rör ner honung och olja
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kanel i en separat bunke.
  4. Addera de torra ingredienserna till bananmoset och rör om ordentligt.
  5. Grädda i en avlång bakform (1 1/2 liter) i nedre delen av ugnen i cirka 40 min.

Bananmuffins med chokladfrosting

Ingredienser till 20 st

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm kanel, malen
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 bananer, mogna, i skivor
  • 1 1/2 dl mjölk

Frosting

  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 125 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 2 tsk starkt kaffe
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g hasselnötter, hackade, rostade

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget.
  3. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kanel och mjöl i en skål och rör ner i smeten.
  4. Tillsätt bananer och mjölk. Vispa till en slät smet.
  5. Ställ 20 mellanstora muffinsformar i en långpanna eller muffinsplåt. Fördela smeten i formarna.
  6. Grädda mitt i ugnen 18–20 min. Låt svalna på ett galler.

Frosting

  1. Rör ihop alla ingredienser utom hasselnötterna.
  2. Spritsa eller klicka ut på avsvalnande muffins.
  3. Garnera med hackade hasselnötter.

Hoppas det smakar!