Frossa i bananer

Vi använder gärna bananer när vi bakar eftersom den söta smaken gör underverk i efterrätter. Och det är också ett smart och väldigt smarrigt sätt att använda de där bananerna som fått ligga lite för länge i fruktskålen. Hoppas ni gillar de här bananefterrätterna.

Chiapudding med banan och choklad

Ingredienser till 4 lite större eller 6 små portionsformar

  • 2 st bananer, mosade
  • 3 dl kokosmjölk, extra creamy
  • 4 msk chiafrön
  • 4 tsk kakao
  • 2 msk flytande honung
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering:

  • 100 g färska svenska hallon
  • 1 dl minimaränger
  • (rålakritspulver)
  • 2 dl vispgrädde
  • Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser
  • Häll upp i portionsformar och täck med plastfilm.
  • Låt stå kallt i cirka 8 timmar, eller över natten.
  • Servera med hallon och minimaränger på toppen.
  • Image alt text

    Banana Bread

    Ingredienser till 1 bröd

  • 3 bananer, välmogna
  • 3/4 dl honung
  • 3/4 dl neutral olja
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk kanel
  • Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Mosa bananerna med en gaffel och rör ner honung och olja
  • Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kanel i en separat bunke.
  • Addera de torra ingredienserna till bananmoset och rör om ordentligt.
  • Grädda i en avlång bakform (1 1/2 liter) i nedre delen av ugnen i cirka 40 min.
  • Image alt text

    Bananmuffins med chokladfrosting

    Ingredienser till 20 st

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm kanel, malen
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 bananer, mogna, i skivor
  • 1 1/2 dl mjölk
  • Frosting

  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 125 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 2 tsk starkt kaffe
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g hasselnötter, hackade, rostade
  • Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget.
  • Blanda bakpulver, vaniljsocker, kanel och mjöl i en skål och rör ner i smeten.
  • Tillsätt bananer och mjölk. Vispa till en slät smet.
  • Ställ 20 mellanstora muffinsformar i en långpanna eller muffinsplåt. Fördela smeten i formarna.
  • Grädda mitt i ugnen 18–20 min. Låt svalna på ett galler.
  • Frosting

  • Rör ihop alla ingredienser utom hasselnötterna.
  • Spritsa eller klicka ut på avsvalnande muffins.
  • Garnera med hackade hasselnötter.
  • Hoppas det smakar!


    Image alt text