Grönkålschips

Grönkålschips

Förutom att använda grönkålen i goda middagsrecept, passar den nyttiga grönsaken perfekt till att göra supernyttiga chips av!

Grönkål, som ibland kallas bladkål, är det kålslag som mest liknar ursprungsformen av kål. Grönkål är full av antioxidanter och har många användningsområden, bland annat som tillbehör på tallriken, snacks eller dryck. Försäljningen av grönkål har ökat de senaste åren och det är inte så konstigt med tanke på allt gott man kan göra med den så som grönkålschips!

Grönkål är en oerhört nyttig grönsak. Den innehåller hälsosamma fibrer och flera nyttiga vitaminer och mineraler, bland annat massor av vitamin C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Smaken är ganska kraftig och passar bra i stuvningar,

råkostsallader, juicer eller i julklassikern långkål som är ett måste på många halländska julbord. Som soppa är grönkålen också riktigt god. Servera gärna med kokta ägghalvor i. Eller varför inte göra en lasagne, paj eller smoothie med grönkål i.

Den här grönsaken växer allra bäst i lite svalare och molnigare sommarväder, under hela hösten och till och med in på vintern. Många anser att den smakar allra bäst efter några frostnyp. Den kraftiga kålsmaken försvinner nämligen efter några frostnätter och smaken blir mildare. Idag ska vi dock gå igenom hur man gör riktigt smarriga grönkålschips.

Grönkålschips recept

Ingredienser


  • 200 g grönkål
  • 1 krm salt
  • olivolja
  • chiliflakes

Gör så här:

  1. Skär 200 g grönkål i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och blanda ordentligt. Krydda med 1 krm salt och lite chiliflakes efter smak.
  2. Tillaga mitt i ugnen 15-20 min. Grönkålschipsen ska bli frasiga, men inte brända. Rör om efter halva tiden.
  3. På bilden har vi valt att servera grönkålschipsen med lax i ingefärsdipp, men chipsen smakar lika gott till helgmyset.