Grillad lax med mynta- och melonsallad

Grillad lax med mynta- och melonsallad

Sugen på grillad fisk? Då tipsar vi gärna om en toppengod lax med mynta- och melonsallad, bönröra och chilirostad potatis. Här har du en härlig fiskrätt med karibiska smaker som passar perfekt en solig sommarkväll. Smaklig måltid!

Ingredienser (två personer)

Chilirostad potatis

450 g småpotatis

1 st bakplåtspapper

olivolja

1/2 tsk sambal oelek

salt

svartpeppar

Mynta- och melonsallad

1/2 rödlök

1 förp mynta (ca 20 g)

1/2 melon (ca 400 g)

1 msk vitvinsvinäger

1 krm flingsalt

Bönröra

2 klyftor vitlök

1 förp stora vita bönor (ca 380 g)

1 1/2 tsk vitvinsvinäger

olivolja

1 1/2 krm salt

Grillad lax

300 g laxfilé

1/2 tsk salt

svartpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Om du vill grilla, tänd grillen.

Chilirostad potatis: Halvera småpotatis. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda väl med lite olivolja, sambal oelek, lite salt och nymald svartpeppar. Lägg även på vitlöksklyftorna till bönröran med skalet kvar. Rosta i övre delen av ugnen ca 25 min.

Mynta- och melonsallad: Skär rödlök tunt, gärna med en mandolin. Strimla mynta. Skala och ta bort kärnorna från melonen. Skär melonen i mindre bitar och lägg i en salladsskål. Blanda ner rödlök, mynta, vitvinsvinäger och flingsalt.

Bönröra: Ta bort skalet från de rostade vitlöksklyftorna. Häll av stora vita bönor, men spara 3 msk av spadet. Lägg bönor, bönspad, vitlöksklyftor, vitvinsvinäger, olivolja och salt i en mixerbunke. Mixa till en röra med stavmixer. Smaka av med salt.

Grillad lax: Krydda laxfilé med salt och nymald svartpeppar. Börja med att grilla skinnsidan ca 5 min. Vänd och grilla klart på indirekt värme ca 7 min. Om du inte ska grilla, hetta upp en grill- eller stekpanna. Tillaga klart fisken i ugnen under plåten med potatis, ca 10 min. Lägg upp på ett fat.

Servera nygrillad lax med mynta- och melonsallad, chilirostad potatis och bönröra. Smaklig måltid!