förvarar morötter

Hur förvarar man morötter?

Är du trött på att slänga bort dina vissna morötter? Ta del av våra enkla tips om hur du kan förvara morötter så de håller sig fräscha längre. 

Enkel Förvaring

Morötter förvaras bäst i kylskåp. När du kommer hem från butiken ska du ta ut morötterna ur plastpåsen direkt. Plasten gör luftflödet svårare vilket ökar risken för mögelbildning. Lägg morötterna i kylskåpets grönsakslåda där temperaturen är jämn och luftfuktigheten lagom.

Förvara morötter i vatten

Ett annat sätt att hålla sina morötter fräscha är att förvara dem i vatten. Skölj av morötterna, skär bort topparna (de drar åt sig mycket vätska) och lägg dem i en behållare fylld med kallt vatten. Se till att byta vattnet varannan dag eller när vattnet börjar se grumligt ut.

Lagra morötter i sand

Har du en stor skörd av morötter från din egen grönsaksodling? Då kan det vara en bra idé att lagra dem i sand! Det låter kanske lite ovanligt men metoden har använts under århundraden för att långtidslagra rotfrukter. Lägg bara ett lager sand i botten av en låda, placera morötterna ovanpå (utan att de rör varandra) och täck med mer sand. Förvara sedan lådan på en sval och mörk plats.

Att tänka på

Oavsett vilken metod du väljer för att förvara dina morötter är det viktigt att kolla igenom dem innan användning. Om någon morot ser dålig ut – ta bort den direkt så att den inte påverkar de andra.

Se veckans meny