Kryddstekt lättrimmad lax med indiska ärter och smörslungade morötter

Ingredienser

  • Citron
  • Gröna ärter
  • Lax
  • Morötter
  • Mynta
  • Chilipulver (H)
  • Curry (H)
  • Honung (H)
  • Olja (H)
  • Ris (H)
  • Salt (H)
  • Smör (H)
  • Svartpeppar (H)
  • Torkad koriander (H)

Energiinnehåll

724 kcal/port.

  1. Rimlag: rör ihop 1/2 dl salt och 5 dl vatten i en bunke. Dela ca 600 g lax i portionsbitar och lägg ner i lagen. Låt stå 10-12 min.
  2. Koka 3 1/2 dl ris (gärna basmati) enligt anvisning på förpackningen.
  3. Tillaga 300 g gröna ärter enligt anvisning på förpackningen. Häll bort vätskan och lägg ärterna i en mixerbunke.
  4. Indiska ärter: tillsätt 2 msk smör, 1 kruka mynta, finrivet skal och saften av 1/2 citron, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar till ärterna. Mixa till en slät röra med stavmixer och lägg upp i en skål.
  5. Skala och skär 250 g morötter i stavar. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna och fräs morötterna 5-6 min på medelvärme. Ringla över 1/2 msk honung och lägg upp i en skål.
  6. Torka av den rimmade laxen med hushållspapper. Gnid in med 1 1/2 tsk torkad koriander, 1 1/2 tsk curry, 1 tsk chilipulver och 2 krm svartpeppar.
  7. Stek laxen i olja på medelvärme 4-5 min per sida, eller tills den är klar.
  8. Servera kryddstekt lax med nykokt ris, indiska ärter och smörslungade morötter.