Kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör, tomat och timjan

Frankrike

Utan gluten

Kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör, tomat och timjan

4.56 (89)
Under 60 min
14 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Mjölk
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • balsamvinäger
  • socker
  • vatten
  • olivolja
Potatis
400 g
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Mjölk
1 dl
(Mjölk)
Vispgrädde
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Salt
3 krm
Svartpeppar
1 krm
Riven parmesan
50 g
(Mjölk)
Smör
(Mjölk)
Kycklingfilé
300 g
Svartpeppar
Salt
2 krm
Cocktailtomater
250 g
Snackoliver
1 förp
Timjan
10 g
Tomatpuré
1 förp
Balsamvinäger
½ msk
Socker
1 tsk
Vatten
2 dl
Kycklingbuljong
¾ påse
Timjan
10 g
Vitlök
½ klyfta
Smör
25 g
(Mjölk)
Salt
Svartpeppar
Mixsallad
65 g
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 867 kcal
  • Fett: 49 g
  • Kolhydrater: 53 g
  • Protein: 53 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
 Skala och skär potatis och gul lök i tunna skivor. Finhacka vitlök. Koka upp mjölk och vispgrädde i en rymlig kastrull. Blanda ner potatis, gul lök, vitlök, salt och nymald svartpeppar. Låt allt sjuda några minuter. Häll över i en smord ugnsform. Strö över riven parmesanost och tillaga gratängen mitt i ugnen ca 25-30 min, tills den fått fin färg och potatisen känns mjuk.
 Hetta upp smör i en stekpanna. Stek kycklingfilé ca 2 min per sida. Krydda kycklingen med salt och nymald svartpeppar. Lägg över kycklingen i en rymlig ugnsform, men låt stekpannan stå till tomat- och timjanskyn.
 Finhacka timjan. Tillsätt eventuellt lite extra smör till stekpannan. Vispa ner tomatpuré, timjan, socker, balsamvinäger, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min.
 Halvera cocktailtomater. Fördela tomat och snacksoliver runt den stekta kycklingen i formen. Häll tomat- och timjanskyn över alltihop. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 10-15 min, tills kycklingen är helt genomstekt.
 Finhacka färsk timjan och vitlök. Lägg i en liten skål tillsammans med rumstempererat smör, salt och lite nymald svartpeppar. Mosa ihop med en gaffel.
Lägg mixsallad i en skål. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och nymald svartpeppar.
Servera kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör och mixsallad.
Smaklig måltid!