Risotto med ugnsrostade gulbetor, champinjoner och pinjenötter
Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- neutral olja
- salt
- bakplåtspapper
- vatten
- olivolja
- svartpeppar
- flytande margarin
Ugnsrostade gulbetor
Gulbeta
2 st
Neutral olja
1 tsk
Salt
Bakplåtspapper
1 st
Risotto
Vatten
5 dl
Grönsaksbuljong
1 påse
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Tanelli hårdost, (20 g) (Mjölk, Laktos)
1 st
Olivolja
½ msk
Risottoris
150 g
Vitt matlagningsvin
1 dl
Salt
Svartpeppar
Till servering
Pinjenötter, 1 msk
Champinjoner
200 g
Flytande margarin
1 tsk
Bladpersilja
20 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
- Ugnsrostade gulbetor: Skala och klyfta gulbetor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja och lite salt. Rosta högt upp i ugnen ca 25 min, tills de mjuknat och fått fin färg.
- Risotto: Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en kastrull. Dra från värmen. Finhacka schalottenlök och vitlök. Finriv Tanelliost.
- Hetta upp olivolja i en rymlig stekgryta. Fräs lök, vitlök och risottoris ca 1 min. Tillsätt vitt matlagningsvin och låt koka in något.
- Späd riset med buljongen, lite i taget. När det kokat in, tillsätt mer buljong och fortsätt så tills all buljong är slut eller riset känns mjukt, rör om då och då. Blanda ner riven ost i risotton precis innan servering. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
- Till servering: Rosta pinjenötter i en torr och het stekpanna, ca 2 min. Spara stekpannan.
- Skär champinjonerna i mindre bitar. Hetta upp flytande margarin i den använda stekpannan och stek svampen ca 3 min. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar.
- Grovhacka bladpersilja. Servera risotton med gulbetor och svamp. Toppa med pinjenötter och persilja.