30-40
Vegetariskt
Jordärtskockssoppa med svartkålschips, brynt smör och surdegsbaguette
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- olivolja
- salt
- bakplåtspapper
- smör
- vatten
- vitvinsvinäger
- svartpeppar
Svartkålschips
Svartkål
200 g
Olivolja
Salt
1 krm
Bakplåtspapper
1 st
Jordärtskockssoppa
Jordärtskocka
250 g
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Smör (Mjölk)
½ tsk
Vatten
3 dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
1 dl
Vitvinsvinäger
2 tsk
Grönsaksbuljong
1 påse
Salt
Svartpeppar
Till servering
Surdegsbaguette (Vete)
1 st
Kruspersilja
20 g
Frömix
1 förp
Näringsvärde per portion
- Energi 830 kcal
- Fett 42 g
- Kolhydrater 91 g
- Protein 23 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
- Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
- Förberedelser: Plocka blad från svartkålen (släng de grova stammarna). Skala och dela jordärtskocka i mindre bitar. Grovhacka gul lök. Finhacka vitlök och kruspersilja.
- Svartkålschips: Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper och krama in lite olivolja och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 5 min, tills de precis blivit krispiga.
- Jordärtskockssoppa: Hetta upp smör i en kastrull och fräs jordärtskocka, lök och vitlök ca 2 min. Tillsätt vatten, vispgrädde, vitvinsvinäger och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sjud ca 12 min, under lock.
- Grädda surdegsbaguette enligt anvisning på förpackningen. Rosta frömix hastigt tills de fått fin färg, lägg upp på ett fat.
- Brynt smör: Hetta upp smör i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg är det klart. Häll över smöret i en värmetålig skål.
- Jordärtskockssoppa: Ta soppan från värmen och mixa slätt. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om den blir för tjock.
- Fyll två skålar med jordärtskockssoppa och ringla över brynt smör. Toppa med frömix, hackad persilja och svartkålschips. Servera med nygräddad surdegsbaguette.