Raggmunkar med fräst svamp, persilja och lingonslaw
Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk,
- ägg,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- vetemjöl
- salt
- neutral olja
- svartpeppar
- flytande margarin
Raggmunkar
Ägg (Ägg)
1 st
Vetemjöl (Vete)
¾ dl
Mjölk (Mjölk, Laktos)
1½ dl
Salt
½ tsk
Potatis
400 g
Neutral olja
1 tsk
Lingonslaw
Vitkål
200 g
Salt
1 krm
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
4 msk
Rårörda lingon
¼ förp
Svartpeppar
Fräst svamp
Champinjoner
200 g
Rödlök
½ st
Bladpersilja
20 g
Flytande margarin
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Citronskal
1 st
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
Tips från kocken:
Det går lika bra att servera matyoghurten och lingonen separat.
- Värm ugnen till 125°C (varmluft) eller 150°C (vanlig).
- Raggmunkar: Knäck ägg i en bunke. Vispa ner vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Blanda ner resterande mjölk och salt. Riv potatisen, krama ur den och blanda ner i smeten direkt.
- Hetta upp neutral olja i en rymlig stekpanna och klicka ut små klickar av smeten. Stek i omgångar ca 5 min per sida tills de stelnat och fått fin färg. Lägg de stekta raggmunkarna på en ugnsplåt och sätt in i ugnen, till servering. Spara stekpannan.
- Lingonslaw: Strimla vitkål tunt (se tips!), gärna på mandolin. Lägg i en bunke, tillsätt salt och krama kålen mjuk med händerna. Blanda ner matyoghurt och rårörda lingon. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Fräst svamp: Kvarta champinjoner, strimla rödlök och hacka bladpersilja. Hetta upp flytande margarin i den använda stekpannan. Fräs svampen ca 4 min, krydda med lite salt och nymald svartpeppar. Tillsätt rödlök och fräs ytterligare ca 2 min. Ta från värmen och rör ner persilja.
- Skölj citron i ljummet vatten och finriv skalet över svampen. Skär citronen i klyftor.
- Toppa raggmunkarna med svampfräs. Servera med lingonslaw och citronklyfta.