Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos
Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Mjölk,
- fisk,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- lättmjölk
- flytande margarin
- salt
- svartpeppar
- vatten
Potatismos
Mospotatis
400 g
Lättmjölk (Mjölk)
½ dl
Flytande margarin
½ tsk
Salt
Svartpeppar
Örttäcke
Citron
1 st
Parmesanost (Mjölk)
½ bit
Dill
10 g
Ströbröd (Vete)
½ förp
Svartpeppar
Ugnsbakad lax
Laxfilé (Fisk)
2 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Vatten
1½ dl
Grönsaksbuljong
½ påse
Grönsaker
Morötter
300 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
- Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
- Potatismos: Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
- Örttäcke: Skölj citron i ljummet vatten och finriv skalet från halva citronen. Finriv parmesanost och grovhacka dill. Blanda ströbröd, dill, riven parmesan, citronskal, pressad citronsaft från halva citronen och lite nymald svartpeppar i en skål.
- Ugnsbakad lax: Lägg laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Häll i vatten och grönsaksbuljong. Fördela örtblandningen på laxen och tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter, tills fisken är klar.
- Grönsaker: Skala och grovriv morötter. Klyfta resten av citronen.
- Potatismos: Värm lättmjölk och flytande margarin i en kastrull. Häll av potatisen och mosa med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt mjölkblandningen och vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Servera ugnsbakad lax med potatismos, citronklyfta och rårivna morötter. Toppa med resten av dillen.