Ingredienser
2 pers
Allergener
- Sojabönor,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- vitlök
- sambal oelek
- ströbröd
- salt
- neutral olja
- vatten
- kycklingbuljong
- flytande honung
- rödvinsvinäger
Asiatiska köttbullar
Ingefära
½ bit
Bananschalottenlök
½ st
Koriander
10 g
Lime
1 st
Vitlök
1 klyfta
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 tsk
Sambal oelek
1 krm
Ströbröd
2 msk
Salt
1 krm
Fläskfärs
250 g
Neutral olja
Ingefärssås
Ingefära
½ bit
Vatten
2 dl
Kycklingbuljong
¼ tärning
Japansk soja (Sojabönor, Vete)
1 ½ msk
Majsstärkelse
1 tsk
Flytande honung
2 tsk
Syrad morot- & kålrabbisallad
Morot
1 st
Kålrabbi
½ st
Till servering
Basmatiris
125 g
Koriander
10 g
Näringsvärde per portion
- Energi 675 kcal
- Fett 27 g
- Kolhydrater 79 g
- Protein 29 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
- Asiatiska köttbullar: Skala och finriv ingefära (ca 1 msk). Finhacka bananschalottenlök. Finstrimla korianderstjälkar. Skölj limen i ljummet vatten och finriv skalet, spara den skalade limen till punkt 5. Lägg limeskal, ingefära, lök, pressad vitlök, koriander, kinesisk soja, sambal oelek, ströbröd och salt i en bunke. Tillsätt fläskfärs och blanda ihop till en smet. Låt vila en stund. Forma sedan smeten till jämnstora köttbullar, ca 12 st
- Ingefärssås: Skala och finhacka resten av ingefäran (ca 1 msk). Lägg ingefära, vatten, smulad kycklingbuljong, japansk soja, majsstärkelse och flytande honung i en skål. Vispa så att buljongtärningen löses upp.
- Hetta upp lite neutral olja i en rymlig stekpanna. Stek köttbullarna ca 3 min runt om. Tillsätt ingefärssåsen. Låt sjuda upp och rör om försiktigt, lägg på lock. Tillaga klart under lock tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemp 72°C), ca 10 min.
- Limevinaigrette: Pressa saft från den använda limen i en skål. Blanda med rödvinsvinäger, flytande honung och smaka av med lite salt.
- Morot- och kålrabbisallad: Skala morot och kålrabbi. Hyvla eller strimla morot och kålrabbi tunt, med mandolin eller osthyvel. Lägg i en bunke och blanda med limevinaigretten.
- Servera nystekta asiatiska köttbullar med ingefärssås, kålrabbisallad, plockad koriander och nykokt basmatiris.