Grekisk moussaka - färsgratäng med aubergine och parmesan
40-50
Laktosfri

Grekisk moussaka - färsgratäng med aubergine och parmesan

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • salt
  • olivolja
  • bakplåtspapper
  • vitlök
  • kycklingbuljong
  • flytande honung
  • svartpeppar
  • smör
  • vetemjöl
  • mjölk
  • rödvinsvinäger
  • flingsalt

Potatis & aubergine

Aubergine
1 st
Salt
Olivolja
Mospotatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st

Färsfyllning

Bananschalottenlök
1 st
Olivolja
Nötfärs
250 g
Krossade tomater
1 förp
Vitlök
1 klyfta
Kycklingbuljong
½ tärning
Torkad oregano
1 tsk
Torkad timjan
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Chili flakes
1 krm
Flytande honung
1 tsk
Salt
Svartpeppar

Ostsås

Riven parmesan (Mjölk)
25 g
Smör (Mjölk)
½ msk
Vetemjöl (Vete)
½ msk
Mjölk (Mjölk)
2 dl
Kycklingbuljong
½ tärning
Salt
Svartpeppar

Grönsallad

Bananschalottenlök
1 st
Mixsallad
30 g
Rödvinsvinäger
1 tsk
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
  • Energi 635 kcal
  • Fett 27 g
  • Kolhydrater 58 g
  • Protein 40 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Skär aubergine i ca ½ cm tjocka skivor och krydda med lite salt. Låt vila ca 5 min. Blanda med lite olivolja.
  3. Potatis & aubergine: Skala och skiva mospotatis i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och lite salt. Placera ut auberginen bredvid potatisen. Rosta högt upp i ugnen ca 15 min. 
  4. Färsfyllning: Finhacka bananschalottenlök. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och fräs lök och nötfärs ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök, smulad kycklingbuljong, torkad oregano, torkad timjan, spiskummin, chili flakes och flytande honung. Sjud ca 5 min. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  5. Ostsås: Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt smulad kycklingbuljong och sjud ca 5 min. Vispa ner riven parmesan och dra från värmen. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  6. Moussaka: Varva potatis, aubergine och färsfyllning i en smord ugnsform (ca 15x20 cm), avsluta med ostsåsen. Gratinera högt upp i ugnen ca 15 min, tills moussakan fått fin färg. Använd gärna grillfunktionen de sista 5 minuterna. 
  7. Grönsallad: Skär bananschalottenlök i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med mixsallad, rödvinsvinäger, lite olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.
  8. Servera moussaka med grönsallad.