Marockansk kikärtsgryta med mandel- och apelsinsallad
30-40
Vegetariskt

Marockansk kikärtsgryta med mandel- och apelsinsallad

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete,
  • mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • olivolja
  • salt
  • socker
  • tomatpuré
  • vatten
  • grönsaksbuljong

Marockansk gryta

Aubergine
1 st
Gul lök
1 st
Kikärtor
1 förp
Olivolja
1+1 msk
Salt
Vitlök
1 klyfta
Saffran
1 förp
Malen ingefära
1 tsk
Malen kanel
1 krm
Chili flakes
2 krm
Socker
1 tsk
Tomatpuré
1 msk
Krossade tomater
1 förp
Vatten
2 ½ dl
Grönsaksbuljong
½ tärning

Couscous

Couscous (Vete)
125 g
Vatten
2 ½ dl
Grönsaksbuljong
½ tärning

Apelsinsallad

Apelsin
2 st
Fetaost (Mjölk, Laktos)
50 g
Mandelspån (Mandel)
25 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 740 kcal
  • Fett 31 g
  • Kolhydrater 89 g
  • Protein 27 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Rosta gärna mandelspån i en torr och het stekpanna!

  1. Förberedelser: Tärna aubergine. Klyfta gul lök. Häll av och skölj kikärtor. 
  2. Marockansk gryta: Hetta upp rikligt med olivolja i en stekgryta och fräs aubergine med lite salt ca 4 min. Tillsätt lök och stek ytterligare ca 2 min. Rör ner mer olivolja, pressad vitlök, saffran, malen ingefära, malen kanel, chili flakes, socker och tomatpuré, låt fräsa ca 1 min.
  3. Blanda ner kikärtor, krossade tomater, vatten och smulad grönsaksbuljong. Låt grytan puttra tills servering. Smaka av med lite salt.
  4. Couscous: Häll couscous i en bunke. Koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong. Häll den varma buljongen över couscousen och låt stå ca 10 min. Fluffa grynen med en gaffel.
  5. Apelsinsallad: Skala och skiva apelsin och lägg på ett fat. Toppa med smulad fetaost och mandelspån (se tips!).
  6. Servera marockansk gryta med couscous och apelsinsallad.