Julbowl med saffranscouscous, grillost och valnötstapenade
35
Vegetariskt

Julbowl med saffranscouscous, grillost och valnötstapenade

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • vete,
  • valnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten
  • grönsaksbuljong
  • vitlök
  • flingsalt
  • sambal oelek

Rostade betor & grönkål

Rödbeta
2 st
Grönkål
100 g
Bakplåtspapper
2 st
Olivolja
½ tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar
½ krm

Saffranscouscous

Couscous (Vete)
125 g
Vatten
2 dl
Saffran
¾ förp
Grönsaksbuljong
½ tärning

Valnötstpenade

Granatäpple
1 st
Vitlök
½-1 klyfta
Valnötter (Valnötter)
15 g
Olivolja
1 tsk
Flingsalt
2 krm
Svartpeppar
1 krm

Saffransyoghurt

Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Saffran
¼ förp
Sambal oelek
½ tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm

Knaperstekt grillost

Grillost (Mjölk, Laktos)
125 g
Olivolja
½ tsk
Näringsvärde per portion
  • Energi 661 kcal
  • Fett 30 g
  • Kolhydrater 71 g
  • Protein 27 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Rostade betor och grönkål: Skala och klyfta rödbetor smått. Repa bladen från grönkål. Lägg på varsin ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Tillaga betorna mitt i ugnen ca 25 min, tills de är mjuka. Rosta grönkålen i nedre delen av ugnen när ca 3 min återstår.
  3. Saffranscouscous: Häll couscous i en bunke. Koka upp vatten, smulad grönsaksbuljong och saffran. Häll den varma buljongen över couscousen och låt stå ca 10 min under lock. Fluffa grynen med en gaffel vid servering.
  4. Valnötstapenade: Halvera granatäpple och pilla ut kärnorna. Rosta valnötter i en torr och het stekpanna tills de fått lite färg. Lägg sedan valnötter i en mixerbunke med pressad vitlök och mixa grovt med en stavmixer. Rör ner granatäppelkärnor (spara ca 1/2 dl till servering), olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.
  5. Saffransyoghurt: Lägg matyoghurt i en skål. Blanda ner saffran, sambal oelek (efter önskad hetta), salt och nymald svartpeppar.
  6. Knaperstekt grillost: Skiva grillost. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek osten ca 2 min på varje sida tills den fått fin färg och yta.
  7. Fyll 2 djupa tallrikar med saffranscouscous. Toppa med rostade betor, grönkål, knaperstekt grillost och valnötstapenade. Ringla över saffransyoghurt.