Kyckling med julkryddad rödbeta, äppelsky och potatispuré
40
Utan gluten

Kyckling med julkryddad rödbeta, äppelsky och potatispuré

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • vitlök
  • smör
  • vitvinsvinäger
  • vatten
  • kycklingbuljong
  • salt
  • svartpeppar
  • neutral olja
  • ättiksprit (12%)
  • flytande honung
  • mjölk

Äppelsky

Kruspersilja, stjälkar
Bananschalottenlök
½ st
Vitlök
½ klyfta
Rött äpple
1 st
Smör (Mjölk)
½ msk
Malen ingefära
1 krm
Vitvinsvinäger
½ msk
Vatten
1 ½ dl
Kycklingbuljong
½ tärning

Kyckling

Kycklinglårfilé
350 g
Salt
Svartpeppar
Neutral olja

Julkryddad rödbeta

Kokt rödbeta
1 förp
Smör (Mjölk)
Malen kryddpeppar
2 krm
Malen ingefära
2 krm
Malen kanel
2 krm
Salt
Svartpeppar
Ättiksprit (12%)
1 tsk
Flytande honung
1 tsk
Kruspersilja
20 g

Potatispuré

Mospotatis
450 g
Mjölk (Mjölk)
1 dl
Smör (Mjölk)
½ msk
Salt
½ tsk
Näringsvärde per portion
  • Energi 601 kcal
  • Fett 22 g
  • Kolhydrater 59 g
  • Protein 41 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Skala, dela och koka mospotatis mjuk.
  2. Äppelsky: Plocka persiljebladen från stjälkarna och spara bladen till servering. Finhacka stjälkarna. Finstrimla bananschalottenlök och vitlök. Halvera äpple. Skala halva äpplet och skär i små bitar. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök, vitlök, äppelbitar, persiljestjälkar och malen ingefära i ca 2 min. Tillsätt vitvinsvinäger, vatten och smulad kycklingbuljong. Koka ca 5 min. Mixa slät med stavmixer. .
  3. Kyckling: Krydda kycklinglårfilé med lite salt och nymald svartpeppar. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek kycklingen ca 4 min per sida, tills den är helt genomstekt (innertemp 72°C).
  4. Julkryddad rödbeta: Klyfta rödbetor. Smält rikligt med smör i en kastrull och tillsätt rödbetor, malen kryddpeppar, malen ingefära, malen kanel, lite salt och nymald svartpeppar. Fräs ca 2 min. Tillsätt ättiksprit och honung. Fräs ytterligare ca 1 min. 
  5. Potatispuré: Värm upp mjölk och smör i en liten kastrull. Häll av potatisen och mosa med en potatisstöt. Vispa ner mjölkblandningen och salt. Om moset blir för tjockt, tillsätt mer mjölk.
  6. Skär andra äppelhalvan i små tärningar och lägg ner i såsen. Grovhacka persiljebladen och strö över rödbetorna. Servera stekt kyckling med potatispuré, julkryddade rödbetor och äppelsky.