Färsgratäng med sötpotatistäcke
Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se
Ingredienser
2 pers
Allergener
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- salt
- svartpeppar
- flytande margarin
- vatten
- köttbuljong
Sötpotatistäcke
Sötpotatis
1 st
Morot
1 st
Salt
Svartpeppar
Färsgratäng
Bananschalottenlök
1 st
Champinjoner
125 g
Flytande margarin
½ tsk
Nötfärs
250 g
Vatten
2 dl
Köttbuljong
½ tärning
Torkad timjan
½ tsk
Svartpeppar
Salt
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
- Sötpotatistäcke: Skala sötpotatis och morot. Dela sötpotatis och morot i mindre bitar. Koka grönsakerna mjuka i lättsaltat vatten.
- Färsgratäng: Finhacka schalottenlök. Skiva champinjoner. Hetta upp flytande margarin i en stekpanna. Fräs nötfärs, schalottenlök och champinjoner ca 5 min.
- Tillsätt vatten, smulad köttbuljong, torkad timjan och lite nymald svartpeppar. Koka upp och sjud ca 15 min, tills vätskan kokat in något. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Sötpotatistäcke: Häll av vattnet från grönsakerna och mosa dem till ett grovt grönsaksmos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Färsgratäng: Lägg färsröran i botten på en ugnsform och bred grönsaksmoset över. Gratinera högt upp i ugnen ca 15 min, tills moset fått fin färg.
- Ta ut färsgratängen och låt vila någon minut innan servering.