Vietnamesiska fläskfärsspett med ljummen rissallad, mynta och jordnötter
35

Vietnamesiska fläskfärsspett med ljummen rissallad, mynta och jordnötter

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • fisk,
  • jordnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • mjölk
  • ströbröd
  • vitlök
  • salt
  • neutral olja
  • grillspett
  • socker

Fläskfärsspett

Lime, skal
1 st
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Ströbröd
¼ dl
Vitlök
1 klyfta
Salt
½ tsk
Fläskfärs
250 g
Neutral olja
Grillspett
4 st

Dressing

Lime, saft
1 st
Fisksås (Fisk)
25 ml
Socker
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Röd chili
1 st

Ljummen rissallad

Jasminris
125 g
Mynta
20 g
Morot
1 st
Rödlök
1 st
Jordnötter (Jordnötter)
20 g
Gurka
1 st
Näringsvärde per portion
  • Energi 732 kcal
  • Fett 32 g
  • Kolhydrater 78 g
  • Protein 33 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
  2. Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
  3. Fläskfärsspett: Tvätta lime i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Tillsätt finrivet limeskal, pressad vitlök, salt och fläskfärs. Blanda ordentligt och forma till 4 järpar.
  4. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek fläskfärsjärparna runtom, ca 3 min. Lägg över i en ugnsform. Trä upp de stekta järparna på grillspett om ni vill. Tillaga klart i mitten av ugnen ca 15 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  5. Dressing: Grovhacka chili och vitlök. Mortla ihop socker, chili och vitlök i en mortel (har ni ingen mortel så finhacka chili och vitlök och lägg i en skål). Blanda ner pressad saft från den använda limen och fisksås.
  6. Rissallad: Skala och finstrimla morot och rödlök. Skär gurka i små tärningar. Plocka bladen från myntan. Strimla hälften av myntan och spara resten till servering. Blanda ihop alla grönsaker, strimlad mynta, kokt jasminris, jordnötter och dressing.
  7. Toppa rissalladen med myntablad och servera med fläskfärsspett.