Citronbakad lax med dillstomp och sellerisallad
40
Utan gluten

Citronbakad lax med dillstomp och sellerisallad

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • fisk,
  • selleri,
  • svaveldioxid,
  • senap

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • salt
  • socker
  • svartpeppar
  • vitvinsvinäger
  • neutral olja
  • flytande honung
  • mjölk
  • smör

Citronbakad lax

Laxfilé (Fisk)
300 g
Citron
1 st
Salt
½ tsk
Socker
1 krm
Svartpeppar

Sellerisallad

Selleristicks (Selleri)
100 g
Grönt äpple
1 st
Dijonsenap (Svaveldioxid, Senap)
1 tsk
Vitvinsvinäger
2 tsk
Neutral olja
1 tsk
Flytande honung
½ tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar
Mâchesallad
65 g

Dillstomp

Mospotatis
450 g
Bananschalottenlök
1 st
Dill
20 g
Mjölk (Mjölk)
1 dl
Smör (Mjölk)
2 tsk
Salt
½ tsk
Näringsvärde per portion
  • Energi 537 kcal
  • Fett 24 g
  • Kolhydrater 48 g
  • Protein 33 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 150°C (varmluft) eller 175°C (vanlig).
  2. Skala, dela och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Citronbakad lax: Lägg laxfilé med skinnsidan nedåt i en ugnsform. Krydda med salt, socker och nymald svartpeppar. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet över laxen. Skär citronen i klyftor till servering. Tillaga laxen i mitten av ugnen ca 15 min, tills den är klar.
  4. Sellerisallad: Hyvla selleristicks tunt med mandolin eller osthyvel. När det blir svårt att hyvla, skiva resten tunt med en kniv. Lägg i en skål och täck med iskallt vatten. Strimla äpple. Blanda dijonsenap, vitvinsvinäger, neutral olja, honung, salt och nymald svartpeppar i en bunke. Blanda ner äpplet i dressingen. Vid servering, häll av sellerin och blanda ner sellerin och mâchesallad i bunken med äpple.
  5. Dillstomp: Finhacka bananschalottenlök och dill. Hetta upp mjölk och smör i en liten kastrull. Häll av potatisen och tillsätt mjölkblandningen, salt, löken och dillen till potatisen. Stompa sönder potatisen med en potatisstöt eller gaffel. Rör ihop till ett grovt mos.
  6. Servera citronbakad lax med sellerisallad, dillstomp och citronklyfta.