Albondigas med mandel, tomatsås och rostade rotfrukter
40

Albondigas med mandel, tomatsås och rostade rotfrukter

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • tomatpuré
  • rödvinsvinäger
  • vatten
  • flytande honung
  • kycklingbuljong
  • sambal oelek
  • ströbröd
  • mjölk

Rostade rotfrukter

Potatis
450 g
Morötter
300 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
2 krm
Svartpeppar
Bladpersilja
10 g

Tomatsås med mandel

Bananschalottenlök
½ st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
1 tsk
Tomatpuré
½ msk
Rödvinsvinäger
1 tsk
Krossade tomater
½ förp
Vatten
1 dl
Flytande honung
½ tsk
Kycklingbuljong
½ tärning
Svartpeppar
Torkad oregano
1 tsk
Mandelspån (Mandel)
25 g

Albondigas

Bladpersilja
10 g
Bananschalottenlök
½ st
Nötfärs
250 g
Sambal oelek
½ tsk
Vitlök
½ klyfta
Salt
2 krm
Svartpeppar
Paprikapulver
½ msk
Torkad oregano
1 tsk
Ströbröd
¼ dl
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Olivolja
Näringsvärde per portion
  • Energi 620 kcal
  • Fett 26 g
  • Kolhydrater 60 g
  • Protein 36 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Har du inget lock till stekpannan går det bra att använda lite aluminiumfolie istället.

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Rostade rotfrukter: Klyfta potatis och morötter. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta i ugnen ca 25 min, tills potatisen är klar och fått fin färg.
  3. Tomatsås med mandel: Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök ca 2 min. Tillsätt tomatpuré, rödvinsvinäger, krossade tomater, vatten, flytande honung, smulad kycklingbuljong, nymald svartpeppar och torkad oregano. Koka ca 5 min.
  4. Albondigas: Finstrimla bladpersilja. Finhacka bananschalottenlök och lägg i en bunke. Blanda ner nötfärs, sambal oelek, pressad vitlök, salt, nymald svartpeppar, paprikapulver, torkad oregano, ströbröd, mjölk och persilja. Forma till 8-10 köttbullar.
  5. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn köttbullarna ca 2 min. Häll tomatsåsen över stekpannan och sjud under lock (se tips) ca 10 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  6. Grovhacka resten av bladpersiljan och blanda med de rostade rotfrukterna. Strö mandelspån över stekpannan. Servera albondigas i tomatsås med mandel och rostade rotfrukter.