Citron- och vitlöksdoftande kycklingspett med tomatsallad
40
Utan gluten

Citron- och vitlöksdoftande kycklingspett med tomatsallad

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • grillspett
  • vitlök
  • svartpeppar

Rostad potatis

Småpotatis
450 g
Bakplåtspapper
Olivolja
Salt

Kycklingspett

Kycklingfilé
300 g
Grillspett
6 st
Citron
1 st
Olivolja
1 ½ msk
Vitlök
2 klyfta
Torkad rosmarin
1 tsk
Salt
½ tsk
Svartpeppar

Tomatsallad

Tomat
2 st
Bananschalottenlök
1 st
Mixsallad
65 g

Till servering

Gräddfil (Mjölk, Laktos)
1 ½ dl
Näringsvärde per portion
  • Energi 547 kcal
  • Fett 22 g
  • Kolhydrater 44 g
  • Protein 43 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Dressa gärna tomatsalladen med lite olivolja, vinäger, salt och nymald svartpeppar!

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig). Om du vill grilla, tänd även grillen. Lägg grillspett av trä i blöt.
  2. Rostad potatis: Halvera småpotatis och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och strö på lite salt. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills potatisen är klar.
  3. Kycklingspett: Skär kycklingfilé i tre delar på längden och trä upp på grillspett.
  4. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Lägg citronskal och pressad citronsaft i en skål. Tillsätt olivolja, pressad vitlök, torkad rosmarin, salt och lite nymald svartpeppar. Fördela marinaden i två små skålar eller glas.
  5. Pensla kycklingspetten med marinaden från en av skålarna. Lägg spetten på en tallrik. Spara den andra skålen med marinad till punkt 7.
  6. Tomatsallad: Tärna tomat och skiva bananschalottenlök tunt. Blanda tomat, lök och mixsallad till en sallad eller lägg upp allt i separata skålar.
  7. Kycklingspett: Grilla eller stek spetten i lite olivolja i en stekpanna, ca 5 min per sida, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72°C). Använd en ren pensel och pensla kycklingen med marinad från den andra skålen precis mot slutet av tillagningstiden.
  8. Servera nygrillade kycklingspett med ugnsrostad potatis, tomatsallad och en klick gräddfil.