Ingredienser
2 pers
Allergener
- Mjölk,
- fisk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- salt
- svartpeppar
- smör
- flytande honung
- mjölk
Citron- & dillbakad lax
Citron
1 st
Dill
20 g
Laxfilé (Fisk)
300 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Spetskål
Spetskål
1 st
Smör (Mjölk)
Flytande honung
1 msk
Salt
Svartpeppar
Potatispuré
Mospotatis
450 g
Mjölk (Mjölk)
¾ dl
Smör (Mjölk)
1 msk
Salt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
- Energi 561 kcal
- Fett 25 g
- Kolhydrater 53 g
- Protein 32 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
- Förberedelser: Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Halvera citronen. Strimla dillstjälkarna och grovhacka resten av dillen.
- Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten. För snabbare tillagning, halvera potatisen.
- Citron- och dillbakad lax: Skär laxfilé i portionsbitar. Lägg fisken i en smord ugnsform. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Strö över citronskal och de strimlade dillstjälkarna (spar resten av dillen till serveringspunkten). Tillaga fisken mitt i ugnen, ca 10 min, tills den är klar.
- Spetskål: Skär spetskål i grova bitar. Hetta upp lite smör i en rymlig stekpanna. Stek spetskålen ca 5 min. Tillsätt flytande honung, lite salt, nymald svartpeppar och pressad saft från halva den använda citronen (ca 1 msk). Stek ytterligare ca 2 min. Klyfta resten av citronen.
- Potatispuré: Häll av potatisen och blanda med mjölk och rumstempererat smör. Vispa till en puré med elvisp. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Blanda den hackade dillen med spetskålen. Servera ugnsbakad lax med potatispuré, spetskål och citronklyfta.